I sommerferien selges «Dritten i midten»

Eiendomsmegler Lars Folke Nordmark viser frem en leilighet på Adamstuen til boligkjøper Ole Fredrik Ekern med foreldrene Cathrine og Knut Ekern. Foto: Per Thrana
Eiendomsmegler Lars Folke Nordmark viser frem en leilighet på Adamstuen til boligkjøper Ole Fredrik Ekern med foreldrene Cathrine og Knut Ekern. Foto: Per Thrana

På boligmarkedet i juli finner du boligene som mangler noe. Sjekk meglernes tips for å gjøre et sommerkupp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har allerede budt på to leiligheter, men har tapt begge budrundene, sier Ole Fredrik Ekern (23).

Les også: Nå står boligprisene helt stille

Han er på jakt etter sin første bolig, og har med seg foreldrene på visning i Ullevållsveien. Planen er å benytte sommeren til å gå på visninger. Målet er egen bolig innen høsten.

Ingen bremser i boligmarkedet

– Det er mye fristende på markedet, men dessverre går mye over takst, sier Ekern.

På visningen i Ullevålsveien er det ingen tegn til at ferietiden har satt inn. Før det har gått en halvtime har ni personer skrevet seg på meglerens kontaktliste.

– Denne går nok unna før sommeren er ordentlig i gang, men det er andre objekter hvor man merker at bremsene er på, sier eiendomsmegler Lars Folke Nordmark i Privatmegleren.

På Finn.no ligger det nå 14.346 boliger til salgs, 986 av dem i Oslo.

Velger på øverste hylle

Nordmark mener det er én type boliger som skiller seg ut i sommermånedene.

– «Dritten i midten» er et uttrykk man bruker. På den ene siden har du de som er totalhavari av en bolig, og som egentlig er veldig attraktive fordi man kan gi full gass og pusse opp og gjøre akkurat slik man vil. På den andre siden har man de strøkne leilighetene. Men så har du disse objektene som faller midt i mellom, sier Nordmark.

Han innrømmer at det ofte er en del slike boliger på markedet i juli fordi de ikke blir solgt unna før ferietiden er i gang.

– Disse har en ok standard og en ok beliggenhet, men når markedet er så selektivt og vi har så god økonomi og mulighet til å velge akkurat det vi vil på øverste hylle, kan det være bare en liten faktor som gjør at det stopper fullstendig opp, sier han.

Feil vending på terrassen, beliggenhet litt for nærme en trafikkert vei og fjerde etasje uten heis trekkes frem som noen av faktorene som bremser salget av disse leilighetene. Likevel tror Nordmark det er rom for å finne gode kjøpere også i juli.

– Konkurransen er definitivt lavere. For dem som vet de ikke når helt opp, kan dette tidsrommet være egnet tidspunkt. De kan utnytte en litt svekket konkurranse i forhold til hva man vil oppleve når man får nyheter og friske ting inn i markedet i august, sier han.

Mulighet for gode kjøp

– Det man kan gjøre gode kjøp på, spesielt i juli, er objekter med flere enn to soverom, alt fra treromsleiligheter og større leiligheter til rekkehus og eneboliger, sier eiendomsmegler Thomas Anmarkrud Killigitto fra Nordvik & Partners

Han mener det er sjelden man får til en god budrunde på denne type objekter midt på sommeren.

– Det som ligger ute i juli av litt større ting er mest sannsynlig objekter som har ligget fra juni, de såkalte hyllevarmerne, som man har lyst til å selge unna for å unngå å dra de med seg inn i august, sier Killigitto.

Objektene som derimot går bra på sommeren er ifølge meglerne de små leilighetene.

– Jo mindre objekter jo bedre. De små leilighetene går kjempebra, sier Kiligitto.

Han mener de aller minste leilighetene, som for eksempel utleieobjekter som er fine for studenter, kan gå for det samme eller en noe høyere pris enn før ferien starter.

– Presset i markedet på disse leilighetene og det at studentene må inn før 1. august gjør at prisene stiger, sier han.

– Studentleiligheter og mindre type boliger er helt klart mindre påvirket av feriesekvens enn andre type boliger, sier Nordmark.

Rekordomsetning

Aktiviteten i markedet har i første halvår vært svært høy med 3 prosent flere boliger omsatt enn i rekordåret 2011, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Boligprisene i juni er uendret fra mai. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene likevel 0,9 prosent høyere enn i forrige måned. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris hittil i år er 29.500 kroner, en økning på 7,6 prosent fra snittprisen i samme periode 2011.

– Selv om boligprisene sett i et historisk perspektiv er høye, er det ikke grunn til å være bekymret for at vi har en boligprisboble på nåværende tidspunkt. En kontinuerlig sterk vekst i disponibel inntekt gjennom mange år – også i de årene hvor boligprisene falt – gjør at prisnivået er robust. Samlet sett vurderer vi at det er rom for ytterligere moderat prisvekst i boligmarkedet, sier nestleder Leif J. Laugen i Eff.

Les mer:

Én million for syv kvadratmeter

- Én gang blir det for høyt

- Boligprisene er problematisk lave

Betaler 2,8 mill. i snitt mer enn naboen

- Dette betyr fortsatt prisvekst i boligmarkedet

Sjekk boligprisene der du bor

Her er kaksehyttene ingen vil kjøpe

Les flere boligsaker

Les flere nyheter

Saken er opprinnelig skrevet for og publisert på dn.no.

Personvernpolicy