Dette er mer lønnsomt enn å betale på boliglånet

UVANLIG: Normalt vil det alltid lønne seg å betale ned boliglånet. Ikke med dagens lave rentenivå. Foto: COLOURBOX.
UVANLIG: Normalt vil det alltid lønne seg å betale ned boliglånet. Ikke med dagens lave rentenivå. Foto: COLOURBOX.

Og her er får de unge best rente.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unge boligeiere blir ofte rådet til å betale ned lånet så fort som overhodet mulig. Renten kommer til å stige, og de bør sikre seg, er gjennomgangsmelodien. Men med dagens lave rente er det faktisk én ting som lønner seg mer enn å betale ned boliglånet.

De fleste norske banker har egne lånetilbud for unge boligkjøpere med en nominell rente fra 3,40 til 3,65 prosent (Se oversikt nederst i artikkelen), noe som ofte forutsetter at de oppretter en BSU-konto.

Les også: Stort sparepress for foreldre

BSU framfor avdrag

Dagens lave rentenivå gjør det faktisk mer lønnsomt å fylle opp BSUen enn å betale ned på boliglånet.

Bankene tilbyr sparing i BSU med en rente på i snitt 4,45 prosent. Dermed går det an å plassere pengene man ellers ville ha brukt på avdrag et trygt sted og samtidig innkassere avkastningen.

– Jeg råder førstegangskjøpere som ikke har fylt opp BSUen til å gjøre det framfor å betale avdrag, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og programleder i Luksusfellen til ABC Nyheter.

Les også: Lånekassen hindrer unge fra å kjøpe bolig

SUNN ØKONOMI: Silje Sandmæl oppfordrer unge til å benytte seg av BSU-sparing. Foto: DNBSUNN ØKONOMI: Silje Sandmæl oppfordrer unge til å benytte seg av BSU-sparing. Foto: DNB

Pass på gjeldsgraden

Med standard BSU kan unge spare inntil 20.000 kroner i året til de fyller 33 år, og totalt 150.000 kroner. Pengene skal være øremerket bolig eller nedbetaling av boliglån.

– Dessuten får man et skattefradrag på inntil 4000 kroner i året. Så alt i alt tjener man på å fylle opp BSUen framfor å betale avdrag, sier Sandmæl og legger til:

– Men man må passe på gjeldsgraden så man ikke er sårbar. Har man så høy gjeld at man ikke tåler en renteøkning, må det selvsagt være førsteprioritet å kvitte seg med den.

De beste boliglånene for unge:

DNB: 3,40 prosent nominell rente

Nordea: 3,40 prosent nominell rente

Fokus Bank: 3,65 prosent nominell rente

Gjensidige: 3,30 prosent nominell rente for medlemmer av fagforbundene NITO, YS og Tekna. 3,40 prosent nominell rente for andre kunder.

Rentene forutsetter en finansiering på 85 prosent av markedsverdien på boligen.

Les også: Bankene kniper igjen mer enn ventet på boliglån

Les flere økonominyheter

Les flere nyheter

Personvernpolicy