Her får du «samme hytte» til en tredel av prisen

VANNSKILLET: Det som skiller på skogshytten i Skiptvedt (t.v.) fra sjøhytten på Hvaler er saltet i vannet og dermed 2,1 millioner kroner. Foto: DNB Eiendom
VANNSKILLET: Det som skiller på skogshytten i Skiptvedt (t.v.) fra sjøhytten på Hvaler er saltet i vannet og dermed 2,1 millioner kroner. Foto: DNB Eiendom
Artikkelen fortsetter under annonsen

To hytter: Nær lik standard, størrelse og utsikt. Prisforskjell: 2,1 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hytter ved ferskvann kan være et godt og ikke minst rimelig alternativ til sjøhyttene. Prisen er kanskje det viktigste argumentet, men i tillegg vil innenlandshyttene ofte ha kortere reisevei. Selv om det ikke er salt i vannet, vil bademulighetene her også være like gode.

AdTech Ad

Hytten på bildet øverst til venstre ligger til skogs i kommunen Skiptvedt og har en prisantydning på 1,2 millioner kroner. Den har et bruksareal på 75 kvadratmeter, tre soverom, anneks og en tomt på cirka 3.500 kvadratmeter. Samtidig er prisen på sjøhytten på Hvaler ved siden av 3,8 millioner kroner. Denne hytten er mindre med sine 66 kvadratmeter, men har riktignok disponibelt båtplass i felles bryggeanlegg.

Kravstore

Hanne Tegneby, daglig leder i DNB Eiendom Fredrikstad, opplever at sommerens mest populære fritidsboliger i hennes område ligger langs hele kystlinjen i Østfold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Utsikt og kort vei til sjøen og båtplass er viktige kriterier for dagens hyttekjøpere, sier Tegneby til DN.no.

Eiendomsmegleren ser en tendens til at dagens kjøpere i økende grad er kravstore til fritidsboligen sin. Dette kommer blant annet av at flere bruker hytten som en «second hand»-bolig, altså en bolig nummer to: Hytten blir et samlingspunkt og flere benytter mer og mer tid i fritidsboligen, kanskje så lenge som fra påsken til høsten hvor mange velger å pendle til jobben i perioden de er bosatt på hytten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til sjø og utsikt over havet, skal det være kort vei å gå til fritidsboligen og det skal være tilgang til vannet.

Les mer: - Kan bli mange hytter til salgs Her er hyttene som selger

- Koster halvparten, ofte mindre

DNB Eiendom Askim selger flest fritidsboliger i Skiptvedt og Spydeberg kommune innenlands, ifølge daglig leder Jørn Egden. I Skiptvedt ligger hovedbolken av hytter i prisklassen 500-800.000 kroner, med unntak som også kryper over én million.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De fleste av hyttene i Skiptvedt ligger i skogen, men ganske mange av dem ligger pent til og har utsikt over Glomma. Her kan det kan ta litt tid å rusle ned til elva, men det er fin utsikt, flott skogsterreng og turområder og kort kjøreavstand fra Oslo, sier Egden til DN.no.

I Spydeberg kan du få tak i hytter med egen strandlinje til mellom 2 og 2,5 millioner kroner. Går det greit med lenger avstand til sjøen, vil du også finne hytter her i prisklassen mellom 500.000 og 800.000 kroner.

- Disse hyttene koster halvparten av det du får ved sjøen, og ofte mindre enn det også, sier Tegneby, og legger til at dette gjelder langs hele kystlinjen i Østfold.

Hvis du tar en skogshytte med en fin utsikt ut over vannet, ikke panoramautsikt, men en hytte med god standard og fin utsikt, vil den koste mellom 1-1,5 millioner kroner. I Hvaler og Fredrikstad vil du nok måtte betale 3-4 millioner kroner for en tilsvarende hytte med «den samme» utsikten, sier Tegneby.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økning på 3-4 prosent

Tegneby er positiv til prisøkningen på fritidsboliger fremover, på kort og lang sikt.

- Markedet virker sunt og godt nå. Folk er mer bevisste og tar ikke sjanser. Derfor tror jeg markedet vil ha en stabil økning fremover. I hvert fall så lenge de viktigste driverne til prisstigning opprettholdes, altså fortsatt sterk lønnsvekst og lav rente, lav arbeidsledighet og prisvekst samt sterk befolkningsvekst og for lav boligbygging, sier Tegneby.

Bruktboligprisene i Norge er en viktig driver for etterspørselen av fritidsbygg, og den

ventede økningen i boligprisene i perioden 2012-2013 vil trolig føre til videre igangsetting av fritidsbygg, ifølge DNB Eiendom.

Les også:

- Det er kjøpers marked for sjøhytter

Her er landets dyreste hytter

Les mer om økonomi

Les flere nyheter