Skadd i fotballkamp under Rio+20, vil unngå skader på naturen:Miljøpolitiker engstelig for å sette pris på naturen

Økonom og politiker: Marianne Marthinsen er engtelig for å slippe økonomene løs i avgjørelser om å bevare eller skade natur. Foto: Thomas Vermes.
Økonom og politiker: Marianne Marthinsen er engtelig for å slippe økonomene løs i avgjørelser om å bevare eller skade natur. Foto: Thomas Vermes.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingspolitiker Marianne Marthinsen ble skadd i fotballkamp under Rio+20. Det hindrer ikke hennes bekymring for at økonomene kan skade naturen hvis kroneverdien skal avgjøre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
To toppmøter i Rio

FN avholdt sitt aller første toppmøte om miljø i Stockholm i 1972.

Earth Summit, Jordas Toppmøte, ble så arrangert som FNs konferanse om miljø og utvikling (UNCED) i Rio de Janeiro i juni 1992.

Rundt 20.000 delegater, organisasjoner og aktivister strømmet til.

Les om Rio-toppmøtet

Rio+20: 20 år etter gjør FN nok et forsøk på å sette miljø og utvikling på dagsordenen igjen, ved å arrangere et nytt Rio-toppmøte 20. - 22. juni 2012.

Les om Rio+20

RIO DE JANEIRO, BRASIL (ABC Nyheter):

- Hvis avgjørelser om utbygging av kraft og kraftlinjer skulle tas på grunnlag av hvor mye hubroen (utdryddingstruet ugle, red.anm) er verdt i kroner og øre, er jeg ikke sikker på at hubroen ville vunnet.

Det sier Arbeiderpartiets miljøpolitiker Marianne Marthinsen til ABC Nyheter her i Rio, til en av de største diskusjonene som har gått på FN-toppmøtet om bærekraftig utvikling, Rio+20:

Om man skal beregne pengeverdien av natur.

Les også: Heikki Holmås vil sette pengeverdi på delfinene.

Hubroen eller pengene?

Tanken er at man da kan beregne hvor mye samfunnet taper når kraftutbyggere, industri, hogst eller gruvedrift ødelegger natur.

I Norge har Norges vassdrags og energidirektorat NVE blant annet avslått konsesjon på et vindkraftverk i Nordland, av hensyn til bevaring av hubroen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kostbare omlegginger av veier og kraftlinjer for å beskytte den truede stammen av verdens største ugle, har vakt diskusjoner.

- Mange har latterliggjort det. Det dreier seg om verdivalg. Økonomene ville kanskje ikke kommet fram til samme konklusjon basert på kroner og øre.

Les også: Nordisk banksjef syns det er for billig å forurense.

Sosialøkonom med krykker

Det sier Marthinsen, som selv er sosialøkonom. Idet Rio+20-toppmøtet avsluttes i dag, humper hun som observatør rundt på krykker på det svære konferansesenteret.

Foten hennes gikk på en alvorlig smell under en vennskapelig fotballkamp den norske delegasjonen hadde på stranda, mot fattige barn i fotballprosjektet Karanba.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norsk fotballspiller bare gjør det i Rio.

- Må med i regnskapene

- Hvordan vi verdsetter naturen, er en av de viktigste politiske sakene i vår tid, sa statsministere Jens Stoltenberg i et innlegg under Rio+20 onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- En av grunnene til at vi opplever avskoging, overfiske og andre miljøødeleggelser, er at vi ikke har de rette midlene til å måle ødeleggelsene og bli klar over de virkelige verdiene som går tapt, sa Stoltenberg.

- Hogst blir regnet med i nasjonalregnskapene. Avskoging og tap av biologisk mangfold er ikke, påpekte Jens Stoltenberg og viste til Norges avtale med Brasil om betaling for å redusere hogsten i Amazonas.

Ser farene Attac advarer mot

Også Marianne Marthinsen åpner for å få naturverdiene inn i nasjonalregnskapene, men presiserer at man da må være bevisst på bruken av tallene.

- Å få verdien av økosystemene inn i nasjonalregnskapene, kan vise utviklingen over tid. Jeg ser fordelen av å se verdien i et overordnet perspektiv, sier Marthinsen.

- Men jeg ser også farene som Attac påpeker, legger hun til.

Nytt regnskap på trappene i EU

Idet diskusjonene om dette har rast under Rio+20, vedtok EUs finansministre torsdag nye regnskapsregler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge dem må selskaper som hogger urskog, driver gruvedrift eller oljeutvinning i andre land, oppgi sine utbetalinger til vertsstaten, vel og merke hvis summen utgjør over 500.000 euro.

Les mer på hjemmesiden til Natural Capital Declaration.

Les om Waves-nettverket Norge er med i: Å bevege seg utover brutto nasjonalprodukt.

Les flere nyheter fra FN-toppmøtet Rio+20.

Les andre nyheter.