Spetalen tjener fett på staten

Investor Øystein Stray Spetalen. Foto: Thomas T. Kleiven
Investor Øystein Stray Spetalen. Foto: Thomas T. Kleiven
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor bestemte investor Øystein Stray Spetalen seg for å bruke nesten halvparten av pengebingen på norske statsobligasjoner. Det var lurt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øystein Stray Spetalen har ved flere anledninger anbefalt å legge ned oljefondets aksjeforvaltning og i stedet satse på solide selskapsobligasjoner og antatt trygge statsobligasjoner.

I fjor gjorde han selv god butikk på å følge samme råd.

Fra en beholdning på null, satset investoren 579 millioner kroner på norske statsobligasjoner i 2011. Ved årsskiftet hadde disse gitt ham en urealisert gevinst på 270 millioner kroner, ifølge årsregnskapet til hans private investeringsselskap Ferncliff.

Doblet overskuddet

Årsregnskapet viser også at investoren i løpet av fjoråret også lyktes med å realisere betydelige gevinster i aksjemarkedet.

Samlet fikk han en gevinst på rundt 80 millioner kroner på sine investeringer i aksjer og derivater i fjor. Det er omkring 33 millioner kroner høyere enn i 2010. Avkastningen bidro til å doble investorens overskudd i 2011 fra foregående år, som landet på 190 millioner kroner (se tabell).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spetalen har redusert sin eksponering mot unoterte og noterte aksjer de siste årene frem til midten av 2010, og har siden holdt investeringsaktiviteten på et «moderat nivå», ifølge årsrapporten. Han frykter en langvarig svak økonomisk utvikling i verdensøkonomien.

"Det er grunn til å tro at usikkerheten rundt evnen til å betjene statlig gjeld for enkelte stater innen eurosonen, samt spørsmålet om hvorvidt veksten i deler av Asia er bærekraftig, vil medføre en svak økonomisk utvikling i verdensøkonomien i flere år fremover. På lengre sikt kan også eurosonens innføring av, i praksis, kvantitative lettelser by på utfordringer for å unngå høy inflasjon", heter det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter ikke uroen

I rapporten peker investoren på at finansmarkedet er preget av at økonomien i Europa er inne i en lavkonjunktur, mens USA kan synes å være på tur ut av krisen. Utviklingen i Asia har vært preget av naturkatastrofene i Japan og Thailand, samt utsikter til lavere, men fortsatt høy vekst i Kina, ifølge ham. Spetalen frykter likevel ikke for sine investeringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

"Dersom de økonomiske fremtidsutsiktene skulle forverre seg, vil trolig også Ferncliff-konsernet merke effekten av dette da konsernet har investeringer i blant annet rigg og oljeservice-relatert virksomhet samt eiendom. Hensyntatt den investerte kapitalens andel av totalbalansen, vil imidlertid ikke en slik forverring i økonomien gi en forholdsvis liten innvirkning på totalbalansen til Ferncliff-konsernet", heter det.

Ved utgangen av 2011 hadde konsernet en totalkapital på rundt 2,25 milliarder kroner, der bankinnskudd var ned med 480 millioner kroner til 565 millioner kroner, hovedsakling på grunn av nevnte kjøp av norske statsobligasjoner.

Morselskapet Ferncliff TIH AS fikk et overskudd etter skatt på 54 millioner kroner i 2011, sammenlignet med 21 millioner kroner i 2010.

Ferncliff, som er heleid av Spetalen, består av områdene Direkte aktive investeringer, Ferncliff Finance (porteføljeinvesteringer) og Ferncliff Property (Eiendom).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapets største direkteinvesteringer er i oljerelaterte selskaper som Standard Drilling, Strata Marine & Offshore, Spectrum og Nordic Construction Limited. Spetalen er også investert i Namdal Skoger, sammen med investor Ola Mæle.

Ved utgangen av 2011 utgjorde direkte aktive investeringer 25 prosent av selskapets totalbalanse, sammenlignet med 42 prosent ved inngangen til året.

Spetalen ønsker ikke å kommentere regnskapstallene.

Ferncliff TIH (konsern)

Tall i millioner kroner

2012

2011

Netto driftsinntekter

432

358

Driftsresultat

125

80

Resultat før skatt

179

78

Les også: - Oljefondet ender med en katastrofe

Mener oljefondet skjuler valutatap

Les flere økonominyheter