- Det er kjøpers marked for sjøhytter

llustrasjonsfoto. Foto: Embret Sæter
llustrasjonsfoto. Foto: Embret Sæter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og prisene prisene kan falle, viser ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 2010 til 2011 økte gjennomsnittsprisene med ni prosent til 2.373.000 kroner.

Mens hittil i år er gjennomsnittlig oppnådd pris for fritidsboliger ved sjøen 2.439.000 kroner. Dette innebærer en marginal gjennomsnittlig prisvekst på tre prosent fra ifjor.

Det viser den årlige undersøkelsen av markedet for fritidsboliger ved sjøen utført av analysebyrået TNS Gallup på oppdrag fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) og Finn.

- I år har ikke like mange dyre hytter blitt solgt. Selgeren har litt høye forventninger i flere tilfeller, spesielt i de dyrere segmentene. Dermed må selgeren justere seg ned i pris og det i tillegg tar lang tid før de får solgt. Derfor har ikke prisveksten vært høyere enn tre prosent, sier Leif J. Laugen, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sommerhytta alle drømmer om

- Negativ prisvekst

Men regnet på en annen måte faller hytteprisene.

- Gjennomsnittsprisen så langt i år ligger seks prosent lavere enn for tilsvarende periode i 2011. Erfaringsmessig går prisene på fritidsboliger ved sjøen noe ned i andre halvår fordi de største og dyreste hyttene selges første halvår.

Hvis denne trenden fortsetter, kan dette føre til negativ prisvekst for fritidsboliger ved sjøen når vi oppsummerer årets omsetninger, sier Laugen.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris øker fra 28.000 kroner til 31.000 kroner, en økning på 2,4 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk listen: Her landets dyreste hytter

Grimstad og Lillesand omsatte de dyreste fritidsboligene. Her var gjennomsnittsprisen henholdsvis 6,1 og 5,7 millioner norske kroner. Disse kommunene topper også prisstatistikken så langt i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bakenforliggende er det en usikkerhet ved at man ikke får solgt de dyre hyttene. Én hypotese kan være at mange av kjøpskandidatene av dyre hytter er folk som er avhengig av aksjemarkedet og finans, for eksempel. De er mye mer preget av uroen i Europa og det internasjonale markedet, sier Laugen til DN.no.

Solgt flere

Omsetningen av fritidsboliger ved sjøen var i 2011 litt høyere enn året før.

I 2011 ble det solgt 1284 enheter via megler/advokat, en økning på to prosent fra 2010. Hittil i år er det solgt 451 sjøhytter. Det er en oppgang på fem prosent fra siden samme periode i fjor.

- I år er det solgt flere fritidsboliger i mars og april, men færre i mai sammenliknet med fjoråret. Det flotte vårværet i mars kan være en årsak til at flere fritidsboliger ble lagt ut for salg tidligere enn i et normalt år, sier Laugen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge salgsdirektør Johan Fredrik Høvas i Finn eiendom viser nettportalens besøkstall at det er stor interesse for det norske sjøhyttemarkedet.

For fritidsboliger med nærhet til sjøen er det Hvaler og Kragerø som peker seg ut som landets mest populære kommuner.

Les også: 13 fantastiske uteplasser

Det er annonsert to prosent flere hytter på Finn.no enn i samme periode i fjor.

Det er Vestfold, Østfold og Agder-fylkene som fortsatt dominerer både omsetnings- og pristoppen. I 2011 ble det solgt 53 fritidsboliger i Larvik, det høyeste enkelttallet i en kommune. Dernest følger Østfold-kommunene Fredrikstad og Hvaler med henholdsvis 50 og 46 solgte fritidsboliger. Så langt i år det solgt flest fritidsboliger ved sjøen i Fredrikstad, der er det allerede solgt 23 hytter.

Les også:

Her er Norges dyreste hytteperler

7 av 10 villige til å betale høyere strømpris

Sjekk boligprisene der du bor

Les flere økonominyheter