PASOK lager valgkaos i Hellas

VALGTHRILLER: Valget i HEllas har vist seg å bli svært jevnt, men nå tyder alt på at konservative Nytt demokrati er valgets vinner. (Foto: NTB scanpix)
VALGTHRILLER: Valget i HEllas har vist seg å bli svært jevnt, men nå tyder alt på at konservative Nytt demokrati er valgets vinner. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nytt demokrati vant valget i Hellas, men PASOK vil ikke inn i regjering uten at venstrealliansen Syriza er med. Det kan bety fortsatt regjeringskaos i Hellas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om valget i Hellas:

* 17. juni holder Hellas valg til de 300 plassene i nasjonalforsamlingen for andre gang i år etter at det viste seg umulig å danne ny regjering i landet etter valget 6. mai.

* Ved valget i mai gikk de store partiene PASOK og Nytt demokrati kraftig tilbake. De holdes ansvarlige for den omfattende spareplanen som IMF og EU krever av Hellas.

* Det venstreradikale partiet Syriza gjorde et svært godt valg. Partiet avviser kriseplanen. Småpartier, deriblant kommunister og høyrenasjonalister, gjorde også et godt valg.

* Landet styres nå av en midlertidig regjering ledet av dommer Panagiotis Pikrammenos.

Ifølge foreløpige offisielle tall søndag kveld ble det flertall for partiene som aksepterer lånepakken til EU og IMF. EU-ledere og investorer som fryktet at en Syriza-seier ville sende Hellas ut av euroen, pustet i noen minutter lettet ut. Men så kunngjorde PASOK at resten av venstresiden må med i regjering.

– En ansvarlig regjering må inkludere Nytt demokrati, PASOK, Demokratisk venstre og Syriza. Det er ikke mulig å ta noen beslutning uten en slik nasjonal enighet, sa PASOK-leder Evangelos Venizelos søndag kveld etter at Syrizas leder Alexis Tsipras hadde erkjent nederlag.

Men Syriza har sagt at det blir uaktuelt å gå inn i en regjering med Nytt demokrati.

– Jeg er sjokkert over uttalelsene fra PASOK, sier Thanos Dokos, sjef for tenketanken EILAMEP i Aten, til NTB.

– Dette betyr at vi ikke får en regjering. Men vi får vente og se om dette er forhandlingstaktikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forankret i eurosonen

Hellas vil forbli forankret i eurosonen og vil respektere sine internasjonale forpliktelser, sier vinneren av det greske valget.

– I dag uttrykte det greske folk sin vilje til å beholde euroen, sa lederen av Nytt demokrati, Antonis Samaras

De foreløpige offisielle tall viser at Nytt demokrati vant avstemningen søndag med 29,5 prosent, noe som gir 128 plasser i nasjonalforsamlingen. Venstreradikale Syriza ender opp med 27,1 prosent og 72 representanter. Sosialistiske PASOK ser ut til å ende på 12,3 prosent og 33 seter i nasjonalforsamlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor er valget så viktig

Tyskland gir etter

Tyskland åpnet søndag for å gi Hellas mer tid til å oppfylle kravene i krisepakken fra EU og IMF.

– Det kan ikke bli store endringer i forpliktelsene Hellas har undertegnet i avtalen. Men jeg ser for meg at vi kan diskutere en forsinkelse når det gjelder å oppnå målene, sa Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik snor grekerne seg unna

Men hva som skjer de neste dagene med forhandlinger om en ny regjering, er altså svært usikkert.

Holdningen til PASOK ser ut til å være at de ikke vil inn i en regjering som blir veldig svak og som kan falle etter bare noen måneder, ifølge Thans Dokos.

– Men nå vi folk ha en regjering, og om de ikke bidrar til det, så tror jeg de heller blir straffet av velgerne, sier han til NTB.

Les også:

- Markedsutslagene kan bli store

Mot nye forhandlinger av krisepakken til Hellas


Les flere nyheter