Grunneiere krever erstatning i tomtefestestriden

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre grunneiere har gått til søksmål mot den norske stat med krav om erstatning i tomtefestesaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om tomtefestestriden:

* Ordningen med tomtefeste har vært viktig i Norge fordi den har gitt flere muligheten til å bygge hus og hytter til en rimelig kostnad. Samtidig har tomteleien vært en forutsigbar inntekt for grunneiere.

* I 2004 vedtok Stortinget endringer i loven som innebar at tomtefestere har rett til å forlenge gamle festekontrakter på gamle vilkår.

* Høyesterett bekreftet i en dom i 2007 at tomtefestere har rett til å forlenge festekontrakten på samme vilkår som tidligere.

* Mange grunneiere mente lovendringen fikk urimelige konsekvenser, blant annet at verdiøkningen på eiendommen bare tilfalt fester.

* Derfor engasjerte et knippe grunneiere advokat, og advokaten de hyret, Sveinung O. Flaaten ved advokatkontoret Hjort DA, klaget den norsk stat inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstol (EMD) i Strasbourg og greide å få saken opp for domstolen.

* Tirsdag falt dommen: Paragraf 33 i tomtefesteloven er i strid med vernet av eiendomsrett i Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK).

* EMK har bestemmelser om beskyttelse av eiendomsretten. Den som fratas eiendom, har krav på vederlag som står i rimelig forhold til verdien av det man fratas, er en av bestemmelsene.

* Bestemmelsene i tomtefestelovens paragraf 33 innebærer at vederlaget som betales grunneier når festetomter innløses, fastsettes ut fra historisk festeavgift, uten hensyn til tomtens nåværende eller framtidige verdi. Også ved forlengelse av festeforholdet er det kun historisk festeavgift som betales.

* Staten ved regjeringsadvokaten må innen tre måneder avgjøre om EMD- dommen skal aksepteres eller ankes til EMDs storkammer.

Grunneierne krever erstatning for at festeforholdene er blitt forlenget ved kontraktens slutt uten at de da kunne kreve ny festeavgift av festerne på grunn av tomtefesteloven.

Advokat Sveinung O. Flaaten i Advokatfirmaet Hjort DA leverte stevningen til Oslo tingrett fredag.

– Et gruppesøksmål betyr at alle grunneiere i Norge som er blitt rammet av tomtefestelovens paragraf 33 kan slutte seg til søksmålet for et begrenset saksomkostningsbeløp som tingretten fastsetter. På denne måten kan den enkelte grunneier fremme sin sak og slippe å måtte bære alle sakskostnader selv, sier advokat Flaaten.

Han mener det ikke er rimelig å forlange at grunneierne skal måtte fremme krav om ny festavgift overfor dem som allerede har fått sine festeforhold forlenget.

Må selge med tap

Tirsdag vant grunneierne fram i tomtefestesaken i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Styreleder Olaf Solberg Hansen i Tomtefesterforbundet opplevde dommen som et sjokk, og han forventer at staten anker saken til EMDs storkammer.

– Avgjørelsen kan få enorme konsekvenser for mange av landets tomtefestere. Mange kan bli nødt til å selge boliger og hytter med store tap, uttalte Solberg Hansen til NTB.

Les også: Dette betyr tomtefeste-dommen for deg

Tre måneders frist

Staten ved Regjeringsadvokaten må innen tre måneder avgjøre om dommen skal aksepteres eller utfordres med en anke. Flaaten mener den enstemmige dommen bør tas til følge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis regjeringen velger å forsøke anke til Menneskerettsdomstolens storkammer istedenfor å rette seg etter den enstemmige dommen som nå er kommet, betyr det i så fall at regjeringen vil prosedere på at 100 prosent av verdistigningen til festeren og null til grunneier er oppfyllelse av Menneskerettskonvensjonens krav til «rimelig balanse» eller «fair balance». Det er vanskelig å se at man kan ha begrunnet håp om å nå fram med dette på bakgrunn av den enstemmige dommen og den klare rettspraksis som ellers foreligger fra Menneskerettsdomstolen, sier Flaaten til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Her må regjeringen gripe inn

Eventuell lovendring

Hvis dommen aksepteres, må Justisdepartementet og Stortinget starte arbeidet med en lovendring. Loven må endres for å forhindre fremtidige krenkelser av EMK og for å gjenopprette en rimelig økonomisk balanse mellom grunneier og fester ved forlengelse av festeforhold.

Høyesterett slo i en dom i 2007 fast at tomtefestere har rett til å få festekontraktene forlenget på gamle vilkår.

Les også: - Kan bli mange hytter til salgs

Les flere nyheter