Mot nye forhandlinger av krisepakken til Hellas

HAR TROEN: Rikskansler Andrea Merkel tror på ny Hellas-avtale. Foto: NTB scanpix
HAR TROEN: Rikskansler Andrea Merkel tror på ny Hellas-avtale. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uansett resultat av valget i Hellas blir det trolig nye forhandlinger om krisepakken til landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror vi får forhandlet en ny avtale. Men det er klart at det var vanskelig for Angela Merkel å si dette før valget, sier

Dimitris Tsoukalas, en av Syrizas representanter i nasjonalforsamlingen, på sitt kontor i Aten til NTB.

Søndagens nyvalg i Hellas ble på forhånd stemplet som et mulig ja eller nei til videre medlemskap i eurosonen. Resultatet kan få dramatiske følger for Hellas, eurosonen, EU og verdensøkonomien.

I Det hvite hus sitter Barack Obama og håper ikke grekerne ødelegger mulighetene hans for en ny periode.

Tysklands Angela Merkel med flere har advart venstreradikale Syriza om at vilkårene i lånepakken på nesten 1.000 milliarder må oppfylles, om utbetalingene skal fortsette. Men Syriza tror den tyske statsministeren bløffer.

Les også: Slik snor grekerne seg unna skatteregningen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snur i siste øyeblikk

Også andre tror Merkel kommer til å gi noe etter, og at vilkårene kan bli noe mildere. Ifølge kommentator i Financial Times Deutschland, Thomas Fricke, ville ikke Merkel hjelpe nei-partiene i Hellas med signaler om at Tyskland lar seg presse. Men Fricke er overbevist om at Merkel kommer til å gi noe etter:

– Vi vet ikke hva hun vil gjøre. Men når en katastrofe nærmer seg, snur hun i siste øyeblikk, som hun gjorde i mai 2010 da hun sa ja til å hjelpe Hellas.

Analytikere hevder det blir enklere å justere vilkårene om konservative Nytt demokrati danner regjering enn om det blir en

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syriza-ledet regjering. Nytt demokrati sier de gjennomføre reformprogrammet, men vil ha noen justeringer.

– Men selv om Syriza vinner, tror jeg ikke det kommer til å føre til at Hellas forlater euroen. Jeg mener fortsatt sjansen for det er svært, svært liten, sier Jacob Kirkegaard ved Peterson Institute for International Economics til Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor er valget så viktig

–Ikke noe poeng

Både Det internasjonale pengefondet (IMF) og Tysklands EU-partnere har signalisert en viss vilje til å lempe på vilkårene.Og OECD-sjef Angel Gurria uttaler til Reuters at dette bør Hellas få anledning til hvis landets nye regjering ønsker å beholde euroen.

– Jeg tror det betyr at de vil få lengre tid på seg til å nå kravene om innstramming og reduksjon av budsjettunderskuddet, sier Kierkegaard.

Men det spørs om det vil være nok for den 37 år gamle Syriza-lederen Alexis Tsipras. Han vil bort fra sparelinjen, og blant annet øke pensjoner og minstelønnen og skrape planer om kutt i antall offentlige ansatte.

– Siden innstrammingen ikke fungerer, trenger vi vekst. Vi må få våre europeiske partnere til å godta en frys i tilbakebetalingene til vi har vekst i økonomien igjen, sier sentralstyremedlem i Syriza, Marika Frangaki, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

–-Mange eksperter spår at Hellas vil trenge en tredje krisepakke.

Det er ikke noe poeng med disse krisepakkene som ikke klarer betale tilbake. Vi håper på en løsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

G20 bekymret

Syriza-tilhengeren Kostas Karakitsos (22) peker på at motstanden mot sparelinjen er stor også i andre land, og ikke bare på venstresiden.

– Det kan jo skje at pengestrømmen blir stanset. Men de siste årene har det ikke være noen reelle forhandlinger med långiverne. Det har vært et diktat, sier Karakitsos på en av partiets valgboder i Aten.

Men før beinharde forhandlinger om nye vilkår for krisepakken kan begynne, må en ny regjering på plass. Om Nytt demokrati vinner, blir det trolig en koalisjon med arbeiderpartiet PASOK. Syriza vil kunne få store problemer med å danne regjering, men partiet håper på en koalisjon med det lille sosialdemokratiske partiet Demokratiske venstre.

Frustrasjonen utenfor Europa over EU-ledernes manglende evne til å løse gjeldskrisen er stor. Krisen og utviklingen i Hellas vil dominere G20-møtet mellom verdens mektigste land, som starter i Mexico mandag.

Les: Full beredskap før valget i Hellas

- Markedsutslagene kan bli store

Les flere økonominyheter