Derfor er valget så viktig

Valg i Hellas i dag:

Denne kvinnen avlegger sin stemme i det greske parlamentsvalget i dag. Dette valget blir omtalt som det viktigste i landets historie. Foto: JOHN KOLESIDIS
Denne kvinnen avlegger sin stemme i det greske parlamentsvalget i dag. Dette valget blir omtalt som det viktigste i landets historie. Foto: JOHN KOLESIDIS

Valget i Hellas kan sende markedene ut i ny uro og sprenge EU i filler. - Det eneste som er sikkert er at usikkerheten vedvarer, mener økonomene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag går grekerne til valgurnene igjen, til det som blir omtalt som det viktigste valget i landets historie.

Valgutfallet er høyst usikkert, men selv når det foreligger mandag morgen er de mange avgjørende spørsmålene fortsatt ubesvarte, påpeker økonomene. Frykten for en gresk euroexit ventes å vedvare.

Det fremgår av analyseoppdateringer fra en rekke meglerhus.

"Hvis noe kan forutsies før dette valget med en fornuftig grad av sikkerhet, er det at den greske tragedien mest sannsynlig vil fortsette", konkluderer UBS i sin analyse.

Skaper usikkerhet i hele eurosonen

Hva som skjer i Hellas er av stor betydning for hele eurosonen. En rekke land sliter med å betjene enorm statsgjeld, og må låne penger til høy rente i markedene.

De siste dagene har gjeldskrisen i Europa nådd nye høyder. Både Italia og Spania opplever at markedet er i ferd med å fullstendig miste tilliten til at de vil klare å betjene statsgjelden. Dersom Hellas bryter ut av eurosoamarbeidet vil økt uro i markedene føre til at lånekostnadene til land som Spania og Italia øker nok en gang.

Slik kan en mulig Grexit føre til økt nervøsitet for en Spexit, at også Spania må bryte ut av samarbeidet.

De store sentralbankene i verden antydet før helgen at de vil oversvømme markedene med penger dersom valgresultatet i Hellas skaper kraftig markedsuro.

Sentralbankene vil kunne oversvømme banksystemet med likviditet for unngå at det finansielle systemet fryser fullstendig til.

Vil ikke forlate EU

Ifølge de seneste offisielle meningsmålingene, som ble publisert for to uker siden, er det nærmest dødt løp mellom sentrum-høyrepartiet Nytt Demokrati (ND) og det venstreradikale koalisjonspartiet Syriza. Begge har omtrent 25 prosent oppslutning hver, mot henholdsvis 18,9 og 16,8 prosent ved valget i mai.

Syriza har gitt klart uttrykk for at de mener redningsavtalen med troikaen er svært ødeleggende for Hellas, men i likhet med ND og Pasok, det tredje største partiet, har det lovet at Hellas skal forbli i eurosonen. Samtlige tre har også meldt at de vil reforhandle betingelsene i redningsavtalen med troikaen (EU/IMF/ESB).

Valget er derfor ikke et valg om videre euromedlemskap eller ikke, mener UBS.

"En euroexit vil bare være mulig om Syriza vinner og danner en ny regjering, som formelt og unilateralt erklærer at den ikke vil innløse ekstern gjeld - da kan vi ikke utelukke at troikaen stanser betalingene til Hellas", skriver meglerhuset.

Men selv da vil man, ved bruk av ordninger som tvungne lån, kunne sikre betaling av gjelden.

Bare IMF som kan tenkes å nekte utbetalinger I troikaen er det bare IMF som synes å kunne gå til det steg å nekte Hellas flere utbetalinger, mener UBS, som viser til at EU har vist enorm vilje til å akseptere at Hellas bryter avtaler, samt at ESB indirekte har holdt det greske banksystemet flytende lenge nå ved å akseptere den greske sentralbankens kriselikviditet (ELA).

Så spørsmålet koker ned til hvorvidt Europa er villig til å trå inn dersom IMF trekker seg ut, mener meglerhuset.

Grekerne vil beholde euroen

Meningsmålingene viser også at et klart flertall av grekerne ønsker å beholde euroen. Derfor vil de sannsynligvis tenke seg om to ganger før de leverer stemmeseddelen, tror UBS. Meglerhuset antar at mange sier de vil stemme radikalt i protest, men at de vil gi sin støtte til en mer etablert kandidat i det faktiske valget.

De første valgdagsmålingene ventes å foreligge rundt klokken 18 søndag og resultatet ventes å være klart mandag morgen. Når dette er kjent, er det ventet en runde med koalisjonssamtaler etter valget, og usikkerheten ventes dermed å vedvare til utfallet av disse blir tydelig.

Kan bli uker med usikkerhet

Selv om partiene ventes å strekke seg lenger for å komme til enighet nå, er det ikke gitt at samtalene vil føre til at vil klare å danne en regjering denne gangen heller.

I så fall kan det igjen bli aktuelt å danne en ny midlertidig teknokratregjering og gjennomføre ytterligere et valg.

Et slikt utfall vil bety flere uker med usikkerhet og fare for kollaps i de greske statsfinansene i mellomtiden, ifølge Handelsbanken Capital Markets.

"På lengre sikt tror vi en gresk konkurs er uunngåelig og at sannsynligheten for en gresk exit er stor uansett utfallet av valget", skriver meglerhuset i morgenrapporten fredag.

Forhandlinger

Økonomene i Barclays anser en koalisjonsregjering ledet av ND som mest sannsynlige utfall. Det ventes da at regjeringen starter forhandlinger med troikaen som vil føre til et nytt kriseprogram om en måneds tid. Programmet antas å bli mer basert på vekstinitiativer, samt gi lempelser i de finansielle målene, og innebære at neste transjeutbetaling fra troikaen kommer i august.

Nordea Markets mener euromedlemskapet på ingen måte er reddet med en ND/Pasok-regjering, men tror i hvert fall det vil holde til "utpå høsten, og ikke ryke allerede i sommer".

Barclays tror en Syriza-ledet regjering vil gi omtrent samme utfall til tross for partiets negative uttalelser om krisepakken.

"Forhandlingene med troikaen vil sannsynligvis ta lengre tid, muligens noen måneder", mener meglerhuset, som påpeker at regjeringen i mellomtiden vil kunne funde seg gjennom utsettelse av betalinger og utstedelse av korte statspapirer.

Dersom forhandlingene leder frem, vil resultatet sannsynligvis være lempelser på de finansielle målene i avtalen, men det er imidlertid fare for at forhandlingene går i stå som følge av for stor avstand i synet på de strukturelle makroøkonomiske reformene, tror Barclays.

Les: Full beredskap før valget i Hellas

- Markedsutslagene kan bli store

Les flere økonominyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:41 Klopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26 Fiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:25 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall09:24 En av fem strøk til statsborgerprøven09:24 Oslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00 MDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18 Durek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51 Virustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48 18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40 Tredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30 Norske reisende fortsatt strandet på Gran Canaria07:28 Trump framme i India07:22 Raser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21 Russerne kommer, igjen!07:00 Olsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37 Mann behandles for brannskader etter husbrann06:30 Sanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23 Virusutbruddet kan føre til utsettelse av årets folkekongress i Kina06:08 Ny vurdering av Flåmsbana mandag06:00 Marerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58 Politiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Friske personer får forlate Wuhan05:30 Klart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00 Asias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59 Arbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30 Trump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12 Sanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09 Norsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05 Leger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18 Sør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50 Togos president gjenvalgt for fjerde gang02:26 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12 Syklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09 Våteste nyår i Bergen siden 186101:37 Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52 Togtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 – Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas
Siste nytt
09:41SportKlopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26PolitikkFiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:25Helse og livsstilMotvillige menn får skylden for lave fødselstall09:24NorgeEn av fem strøk til statsborgerprøven09:24PengerOslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00PolitikkMDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18KulturDurek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51VerdenVirustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48Norge18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40SportTredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30ReiseNorske reisende fortsatt strandet på Gran Canaria07:28VerdenTrump framme i India07:22PolitikkRaser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21StemmerRusserne kommer, igjen!07:00PengerOlsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37NorgeMann behandles for brannskader etter husbrann06:30VerdenSanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23VerdenVirusutbruddet kan føre til utsettelse av årets folkekongress i Kina06:08NorgeNy vurdering av Flåmsbana mandag06:00SportMarerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58NorgePolitiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFriske personer får forlate Wuhan05:30VerdenKlart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00VerdenAsias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59NorgeArbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30VerdenTrump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12VerdenSanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09SportNorsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05NorgeLeger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18VerdenSør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50VerdenTogos president gjenvalgt for fjerde gang02:26NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12VerdenSyklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186101:37VerdenIsrael bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52VerdenTogtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:09NorgeMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43VerdenKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstil– Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas
Populært