Torskebestanden historisk høy

Gode kår for torsken om dagen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Gode kår for torsken om dagen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Det er mer torsk i Barentshavet enn på mange tiår. Havforskerne foreslår å øke kvoten med 25 prosent til 940.000 tonn neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er en økning på 189.000 tonn fra rådet som ble gitt på samme tid i fjor. Dermed kan vi neste år oppleve det største torskefisket på mer enn 40 år.

Tidenes kvote

Kvoterådet kommer fra Det internasjonale råd for havforskning som anslår at det nå finnes 3,5 millioner tonn torsk i Barentshavet.

– Dette er tidenes torskekvote. Det vil gi aktivitet på land. Det gir arbeidsplasser og det gir verdiskapning, sier fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen til NTB.

Les også: Stortinget valser mandag ned Kystfiskeutvalgets innstilling

Norge og Russland forvalter bestanden av nordøstatlantisk torsk i fellesskap og bestemmer kvotene i møter på høsten. Norske fiskere kan forvente å få 400.000 tonn av totalkvoten dersom fiskerikommisjonen følger rådene fra havforskerne.

– Fornuftig forvaltning

De siste årene har bestanden av nordøstatlantisk torsk vært i stadig vekst. Men det er eksepsjonelt at forskerne foreslår en så stor økning av kvoten fra ett år til et annet.

– I tillegg til at naturen er på vår side, har det vært en fornuftig forvaltning av bestanden. Den yngre fisken får være i fred og kan bidra til gytebestanden, sier forsker Bjarte Bogstad ved Havforskningsinstituttet.

Ifølge Havforskningsinstituttet vil det bli ført i land 80 kilo torsk per nordmann dersom kvoterådet blir fulgt. Det finnes også 300 kilo torsk i havet for hver innbygger. Torskefisket hadde en førstehåndsverdi på 3,9 milliarder kroner i fjor.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden