Fem klassiske tabber når du skal spare

Spareplan Hold av tre til seks måneder med forbruk på konto, anbefaler analytikere i Morningstar. Foto: Kallestad, Gorm/ Scanpix
Spareplan Hold av tre til seks måneder med forbruk på konto, anbefaler analytikere i Morningstar. Foto: Kallestad, Gorm/ Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er fallgruvene - og tips til hvordan du kan unngå å havne i sparefella.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke alltid enkelt å bli klok på ekspertenes råd om hvordan den ideelle porteføljen bør se ut. Det internasjonale analysebyrået Morningstar har laget en oversikt over de vanligste fallgruvene i porteføljekonstruksjon og vedlikehold.

Oversikten er tilpasset norske forhold av Morningstars fondsanalytiker Thomas Furuseth.

Fallgruve 1: Du vet ikke når du går over i pensjonisttilværelsen
Om og når en har råd til å gå av med pensjon er et vanskelig spørsmål, spesielt for dem som har innskuddspensjon. Med en slik ordning er pensjonen avhengig av hvor mye som betales inn og avkastningen disse pengene får i markedet

Sjekk hvor mye du vil få utbetalt: NAVs forenklede pensjonskalkulator

Les mer: En million nordmenn kan havne i pensjonsfelle

Fallgruve 2: Du setter for mye i banken
I usikre økonomiske tider, der blant annet faren for kollaps i eurosonen omtales som en reell mulighet, vegrer mange seg for å investere i aksjer og aksjefond. Det er lett å tenke at pengene står tryggest i banken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kontanter virker betryggende i slike tider. Men, denne natteroen gir deg illusjoner når du inflasjonsjustert oppnår negativ avkastning på kontanter akkurat nå, konstaterer analytikerne.

- Hold av tre til seks måneder med forbruk på konto. Det burde gi nok fleksibilitet for dem som fortsatt jobber. De som har et særlig utsatt yrke bør imidlertid ha noe mer. De som er i pensjonisttilværelsen, spesielt dem med innskuddspensjon, bør ha tilsvarende to års uttak fra sparingen i sikre plasseringer, er anbefalingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Pengene krymper i banken

Fallgruve 3: Du har for mye i aksjefond.
I motsatt ende finner vi porteføljene som ifølge analytikerne er altfor aksjetunge mot slutten av sparetiden. Dersom disse porteføljene blir konfrontert med et stort markedsfall rett før pengene skal tas ut, kan det tvinge frem endringer i planene, understreker de.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis du finner ut at du har for mye aksjer, så kan du ikke vente med å ta ned risiko. Det er for mye som står på spill. Ideelt sett bør man ta ned aksjeeksponeringen over tid. Stopp sparing i aksjefond og sett det heller i obligasjonsfond, rentefond og bankkonto. Avvikling av aksjeporteføljen kan ha skattemessige konsekvenser, men det må på ett eller annet tidspunkt tas ut, er tipset.

Fallgruve 4: Du har for mange beholdninger
Å holde oversikt over mange beholdninger kan være krevende, spesielt for en familie som overtar en portefølje fra en person som ikke lenger er i stand til å ta seg av finansene.

- Det er gunstig å se på problemet fra flere vinkler. For det første kan man samle fripoliser hos ett selskap, verdipapirfond hos en eller et fåtall distributører. Deretter kan det være lurt å ta utgangspunkt i verdipapirer som gir mye diversifisering i en enkel dose: bredt indeksfond og børsfond passer beskrivelsen, livssyklusfond og kombinasjonsfond passer også, mener analytikerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fallgruve 5: Du kjenner ikke skattereglene godt nok
Forvaltning av porteføljen skatteeffektivt er viktig for å holde kostnadene nede.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Skatt kan ofte bli ignorert, men hvis man handler aksjer og aksjefond, så kan det ha relativt store implikasjoner å realisere hvis du har eiet aksjene lenge. Aksjefond selges etter ”først inn først ut- prinsippet”, som tilsier at de aksjene og aksjefondene du har eiet lengst blir gevinstbeskattet. Rentefond og renter fra bank skattes årlig, så skatteimplikasjonene blir mindre der. Skatten er årsaken til at det er vanskeligere å rebalansere fra aksjer til renter enn motsatt, minner analytikerne om.

Les saken: Dette er investorenes vanligste feil

- Gode forvaltere har en tendens til å ha "en skrue løs"