Derfor vil boligprisene fortsette å stige

Boligprisene har bare fortsatt å øke siden 2008. Ingenting tyder på at trenden vil snu, mener eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Boligprisene har bare fortsatt å øke siden 2008. Ingenting tyder på at trenden vil snu, mener eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Årets priser har økt mer enn makroøkonomene i Nordea ventet, og de mener at det ikke er noen tegn til at presset vil avta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bunnen i boligprisene ble nådd i 2008, og har bare økt etter det. Gjennomsnittsprisen i Norge har steget med 33 prosent siden 2008, og det er ingen tegn til at veksten vil avta med det første.

- Kombinasjonen av lavt tilbud av boliger til salgs og høy omsetning har gitt stort press i markedet, skriver Katrine Godding Boye, makroanalytiker i Nordea Markets. Analytikerne la torsdag morgen sin ferske rapport "Økonomisk oversikt".

Høyt press

Nordea har sett på forholdet mellom omsatte boliger og boliger til salgs. Ved hjelp av disse dataene har de utviklet en indikator som uttrykker hvor høyt presset i boligmarkedet er. Jo høyere indikator, jo større press.

- Indikatoren har det siste året ligget nær toppnivået på 0,60. Det er foreløpig ingen tegn til avtagende press i boligmarkedet, skriver Boye.

Boligprisene er nå 17 prosent høyere enn pristoppen fra sommeren 2007, ifølge Nordea.

Les også: - Fare for boligboble

Mye bidrar til sterk etterspørsel Til tross for allerede høye priser, tror Nordea at vi skal forberede oss på at etterspørselen etter å kjøpe bolig vil holde seg høy.

Hittil i år har prisene økt mer enn Nordeas analytikere ventet. Det henger sammen med sterk vekst i husholdningenes disponible realinntekt, lave renter og stor arbeidsinnvandring

Nordeas analytikere ser flere faktorer som vil driver etterspørselen de neste årene:

- lånerenten

- inntektsutviklingen

- arbeidsledigheten

- tilgang på lån

- befolkningsveksten

- grad av optimisme blant forbrukerne

Etterspørselen driver prisene opp

Fortsatt høy etterspørsel gjør at prisveksten vil vedvare, tror Nordea-økonomene.

- Med drivere av etterspørselen som fortsatt stort sett vil være positive, venter vi positiv vekst i boligprisene de neste 1-2 årene, skriver Boye.

Samlet ventes boligprisene å stige med vel 7 prosent i år og 5 prosent i 2013.

Les også: En økonomisk håndsrekning

Høyere renter demper prisveksten Nordea-økonomene tror renten vil settes noe opp i 2013, og at det vil påvirke prisveksten.

- Prisveksten ventes imidlertid å dempes noe som følge av strammere kredittpraksis og etter hvert noe høyere renter, skriver Boye.

Slik vurderte Nordea utviklingen i boligmarkedet da de la frem sin forrige rapport i slutten av mars: Varsler bråstopp i boligmarkedet

Les også:
Bråstopp for boligprisene

Tror rikhetsfølelsen presser boligprisen

Her sjekker du boligprisene der du bor

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden