Cameron:

– Det haster med å løse eurokrisen

Den britiske statsministeren David Cameron kom onsdag på besøk til Norge. Her sammen med statsminister Jens Stoltenberg utenfor statsministerboligen. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)
Den britiske statsministeren David Cameron kom onsdag på besøk til Norge. Her sammen med statsminister Jens Stoltenberg utenfor statsministerboligen. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Storbritannias statsminister David Cameron sier det er avgjørende å få en rask løsning på eurokrisen. Han legger ikke skjul på at Tyskland spiller en nøkkelrolle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ikke rettferdig å legge alt ansvaret på én enkelt person, men vi må alle gjøre det rette for å løse krisen, sa Cameron da han møtte pressen utenfor statsministerboligen i Oslo onsdag.

Det er første gang på 25 år at en britisk statsminister besøker Norge. De bilaterale spørsmålene havnet i skyggen av eurokrisen da Cameron tok seg tid til å svare på en håndfull spørsmål fra norsk og britisk presse.

– Det er avgjørende at vi handler raskt. Hver dag med stagnasjon i europeiske økonomier er en dag med tapte muligheter og tapte arbeidsplasser, sa Cameron.

Les også: EU vil gi Tyskland 2,4 millioner i datalagring-bot hver dag

Til Berlin

Etter politiske samtaler med statsminister Jens Stoltenberg i Oslo, reiser de to sammen til Berlin torsdag formiddag for møter med den tyske statsministeren Angela Merkel.

I Berlin er det ventet at Cameron vil gi uttrykk for utålmodighet overfor Merkel, som til nå har sagt nei til utstedelse av såkalte euro-obligasjoner. Tiltaket innebærer at eurolandene garanterer for hverandres statsgjeld, noe som tyskerne betrakter som en stor risiko.

Ifølge The Guardian deler USAs president Barack Obama dette synet. Han ringte Cameron på tirsdag for å snakke om eurokrisen.

– USA er bekymret for situasjonen, men den britiske økonomien er seks ganger mer eksponert for eurosonen enn den amerikanske. Det er i vår interesse å hjelpe eurosonen til å fatte de riktige beslutningene, sier Cameron.

Les også: Kan koste et norsk oljefond å berge Spania

Det faktum at Storbritannia ikke er del av eurosamarbeidet, gjør at Camerons råd ikke alltid faller i god jord på kontinentet.

Strategi

Den britiske statsministeren slår fast at eurokrisen er den største trusselen som verdensøkonomien står overfor. Når han blir spurt om hva som må gjøres, svarer han slik:

– For det første må vi stabilisere markedene. Alle europeiske land må sørge for at bankene har nok kapital. Dernest må vi sørge for vekst. Det handler altså både om å redusere gjeld og underskudd og stimulere til vekst gjennom strukturelle reformer.

Les også: - Katastrofalt dersom Hellas forlater euroen

For statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har det lenge vært åpenbart at eurolandene må legge til rette for ny vekst framfor kun å redusere offentlige utgifter.

– Det er et sterkt behov for å stimulere til ny vekst, slo Stoltenberg fast under pressemøtet med Cameron.

Tette forbindelser

De to regjeringssjefene benyttet ellers anledningen til å skryte av tette forbindelser mellom Norge og Storbritannia. Så vel kulturelle og historiske bånd ble trukket fram, men det er samarbeidet om energileveranser som mer enn noe annet vil være tema for de politiske samtalene som skal føres i Oslo.

– Hvordan vi kan møte det økende energibehovet er ett av de viktigste spørsmålene på den internasjonale dagsorden akkurat nå, sa Cameron, som skrøt av energileverandøren Norge.

Les også: Frykt for pengeflukt og bankkrise rammer markedene

– Britiske selskaper har de siste fem årene investert 13 milliarder pund i norsk olje og gass. Til gjengjeld dekker Norge 25 prosent av det samlede energibehovet i Storbritannia, sa han.

Les også:

Cameron: - Eurosonen kan gå i oppløsning

Frykter full kollaps

Cameron holder krisemøte om britiske opptøyer

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden