Må betale Lånekassen 47.000 for å bo med kjæresten

VELGER LYKKEN: Snorre Slettemark bestemte seg for å studere på Cobenhagen Business School fra Bergen. Det koster han dyrt. Foto/montasje: Colourbox.com/privat (med tillatelse)
VELGER LYKKEN: Snorre Slettemark bestemte seg for å studere på Cobenhagen Business School fra Bergen. Det koster han dyrt. Foto/montasje: Colourbox.com/privat (med tillatelse)

Siden Snorre Slettemark følger undervisningen på Cobenhagen Business School fra Bergen, må han betale Lånekassen 47.000 kroner. Og det snarest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snorre Slettemark (22) fra Bergen begynte på Cobenhagen Business School i 2010. Planen var å fullføre studiene der i løpet av fem år.

Men Slettemark savnet kjæresten, og bestemte seg for å flytte hjem til Bergen igjen i februar. Siden den gang har Slettemark fulgt studiet hjemmefra, noe skolen ikke hadde noe problemer med, ifølge BT.no.

Men i april fikk han brev fra Lånekassen om at han skylder dem 47.000 kroner.

«Fordi du ikke bor i Købenavn vårsemesteret 2012, har du ikke rett til den utdanningsstøtten du har hevet for vårsemesteret 2012. Uberettiget mottatt støtte, til sammen kr 46.950, kreves tilbakebetalt snarest mulig».

Les også: Lånekassen hindrer unge fra å kjøpe bolig

Har papirer i orden

Slettemark sier til ABC Nyheter at han føler seg urettferdig behandlet av Lånekassen.

– Jeg føler at dette er en dum måte å gjøre det på, spesielt siden jeg har papirer på at jeg følger studiene. På Copenhagen Business School er det ikke obligatorisk oppmøte til de fleste forelesningene og skolen legger opp til at det er mulig å ta det som fjernstudie, sier Slettemark og legger til:

– Dessuten fulgte jeg ikke forelesningene da jeg var i København. Jeg jobber best når jeg sitter alene med en bok.

Slettemark drar i tillegg tilbake til København for å ta eksamen, men også dersom det er andre obligatoriske ting han må få med seg.

Les også: – Uheldig at det ikke skal lønne seg å jobbe

Tydelige forskrifter

Kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen, Hanne Bjertnes, sier til BT at forskriftene er klare på at søkere som tar utdanning i utlandet må oppholde seg på lærestedet.

– Det er regelen her. Hvis man flytter tilbake fra et lærested i utlandet, mister man retten til støtte. Forskriftene er tydelige, sier Bjertnes til avisen.

Ettersom Slettemark ikke flyttet hjem før ut i semesteret, kan beløpet han må betale Lånekassen bli noe mindre enn 47.000 kroner. Kan man dokumentere å ha oppholdt seg på lærestedet deler av semesteret, kan man beholde støtten for den perioden, ifølge BT.

Les også: – Slik hjelper du barna inn i boligmarkedet

Velger lykken

Snorre Slettemark har bestemt seg for å bli i Bergen, til tross for de store kostnadene forbundet med det.

– Jeg føler meg nesten litt presset ut av landet. Siden jeg ikke flytter ned igjen, får jeg ikke støtte i fremtiden heller, men jeg må velge det som gjør meg mest lykkelig. Å bo i en annen by enn kjæresten min i tre år til blir alt for lenge når jeg vil ha et skikkelig forhold.

Les flere økonominyheter

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden