Norske renter har ikke vært lavere

Norske renter har ikke vært lavere siden 1814. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Norske renter har ikke vært lavere siden 1814. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Børsene raser, oljeprisen faller og investorene gjør alt for å bevare pengene sine. Det medfører at renten på statslån er rekordlav for «sikre» land, skriver Dagens Næringsliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av landene som nyter godt av dette er USA, Tyskland - og Norge. Den tyske toårsrenten falt fredag for første gang under null, til minus 0,002 prosent.

Mandag registrerte Bloomberg handel til 1,66 prosent rente for et lån til den norske stat frem til 2022. Det betyr at investorer som kjøper statslånet godtar å få en rente på litt over 1,6 prosent i ti år fremover.

På få dager har den norske tiårsrenten falt fra over to prosent. Norske renter har aldri vært lavere siden grunnloven i 1814.


– Det vi ser nå er en kamp om å få tak i trygge eiendeler. Investorene vil heller ha pengene i sikre statspapirer enn i madrassen, sier Pål Ringholm, sjef for kredittanalyse i Swedbank First Securities, til DN.

Vil vare en stund

Det er problemene i Spania og faren for en gresk exit fra eurosonen som har drevet rentene lavere, ifølge renteforvalter Svein Aage Aanes i DNB Kapitalforvaltning. – Denne situasjonen må vi nok dessverre leve med en stund til. Det er vanskelig å tenke seg at man kan våkne en dag og så er problemet løst ved at Tyskland tok hele regningen, sier Aanes til DN.

Den hyggelige nyheten er at det blir billigere for den norske stat å låne penger. Det fører igjen til billige lån for mange nordmenn. Statsrenten setter blant annet rentenivået på lån fra Lånekassen og Husbanken.

- Eksepsjonelt lav

På spørsmål fra DN om hvor grensen går for hvor lave rentene kan bli, svarer Pål Ringholm:

– Vi er i et spesielt territorium. Den amerikanske renten har ikke vært lavere selv om man tar med Napoleon, to depresjoner og to verdenskriger. Renten er eksepsjonelt lav. Kan den bli lavere? Ja, hvis ting blir enda verre. Da blir investorene mer opptatt av å bevare formuen enn å øke den. Og det er de jammen allerede.

Men selv om statsrentene faller, så stiger renten i pengemarkedet hvor bankene låner penger av hverandre. Tre måneders interbankrente steg mandag til 2,41 prosent.


Les også: Frykter fullstendig sammenbrudd

Tror på nedtur verden over

Her kan du bli rikere gjennom børsuroen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden