Tre flyplasser stengt av vekterstreiken

Kristiansund lufthavn er stengt etter at vekterstreiken ble trappet opp tirsdag morgen. Tom avgangshall, ubetjente sikkerhets-sluser og skannings-apparater. Skilt med "Avgang Departures" . Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
Kristiansund lufthavn er stengt etter at vekterstreiken ble trappet opp tirsdag morgen. Tom avgangshall, ubetjente sikkerhets-sluser og skannings-apparater. Skilt med "Avgang Departures" . Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

Flyplassene i Kristiansund, Alta og Sandnessjøen var mandag stengt som følge av opptrappingen i vekterstreiken. På Gardermoen gikk ventetiden ned ut over morgenen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyreisende måtte mandag belage seg på forsinkelser og kanselleringer etter at sikkerhetskontrollen ved tolv lufthavner enten ble helt stengt eller fikk redusert kapasitet som følge av vekterstreiken.

Ved Tromsø lufthavn ble fem morgenavganger kansellert på grunn av at sikkerhetskontrollen ikke ble åpnet før klokken 13. I Bodø var det kun 40 prosent kapasitet mandag. Fra klokken 11.30 tirsdag stenges sikkerhetskontrollen helt.

Les alt om streikene

Ved flyplassene i Haugesund og Ålesund er kapasiteten sterkt redusert. Fra før av har vekterstreiken ført til køer og kapasitetsreduksjon ved Oslo lufthavn, Stavanger og Bergen. Ved Bergen lufthavn Flesland må passasjerer som skal fly sent mandag, ha passert sikkerhetskontrollen før klokken 22.

Begrenset offshore

I offshoretrafikken fra Stavanger, Bergen og Kristiansund lufthavn vil det fra mandag av bli betydelige begrensninger om streiken trappes opp. I Kristiansund vil all utgående helikoptertrafikk stanse på grunn av mangel på sikkerhetskontrollører. Det samme gjelder heliporten ved Florø lufthavn, melder Avinor.

På Oslo Lufthavn Gardermoen fulgte reisende oppfordringen om å møte opp tidlig, og passasjerene har kommet seg greit gjennom sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Les også: Ingen vekterløsning - flere flyplasser rammes

Ventetiden var i 9-tiden nede i 10-15 minutter. Tidligere mandag morgen måtte passasjerene vente opptil en time i kø.

– Det har gått veldig bra. Køene er i ferd med å reduseres betydelig, tempoet i køene er godt, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Gardermoen til NTB.

12 av 15 sluser åpne

På grunn av vekterstreiken er kapasiteten i sikkerhetskontrollen på 12 sluser, mot normalt 15. Avviklingen har gått greit fordi folk har vært flinke til å møte tidlig, understreker Kobro.

– Vi har sagt at man bør møte én til to timer tidligere, og det rådet har folk fulgt, sier han.

I tillegg har om lag 30 ansatte ved flyplassen bistått med køavviklingen. De hjelper til med informasjon, organisere køen og gir folk vann. Passasjerer som ikke orker å stå, tilbys stol å sitte på. Og foreldre som reiser med småbarn kan få litt ekstra hjelp i køen når ventetiden blir lang for de minste.

– Vi venter at trafikken vil avta utover formiddagen nå, men at det strammer seg til igjen i 15-16-tiden. Vi oppfordrer fortsatt folk til å møte i god tid, sier Kobro.

Les også: - Vær tidlig ute om du skal fly

Ingen opptrapping

Informasjonssjefen sier stemningen blant de reisende har vært god. Han vet foreløpig ikke om det er færre reisende enn vanlig på grunn av streiken.

– Mange er tydelig lettet når de er gjennom sikkerhetskontrollen og ser at de har god tid til flyet går, sier han.

Til sammen 149 av vekterne ved flyplassen er tatt ut i streik. Streiken ble trappet opp mandag, men Gardermoen ble ikke omfattet av opptrappingen.

- Jeg valgte å møte tre timer i forveien for å ha riktig god tid, men sikkerhetskontrollen tok ikke mer enn fem minutter, sier ABCs Nyheters reporter Sverre Bjørstad Graff, som befant seg på Gardermoen mandag formiddag.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden