Dårlig jobbtall betyr trøbbel for Obamas gjenvalg

På et valgmøte på en fabrikk i Minnesota ba president Barack Obama igjen Kongressen om å vedta planer for å skape jobber i USA. Foto: Jason Reed / Reuters / NTB scanpix
På et valgmøte på en fabrikk i Minnesota ba president Barack Obama igjen Kongressen om å vedta planer for å skape jobber i USA. Foto: Jason Reed / Reuters / NTB scanpix

De dårlige jobbtallene som ble lagt fram i USA fredag, gjør at det kan spøke for gjenvalget av president Barack Obama til høsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall fra arbeidsdepartementet viser at det bare ble skapt 69.000 nye jobber i mai, under halvparten av det som var ventet, og at arbeidsløsheten i USA økte til 8,2 prosent.

– Det er nå klart for alle at Obama ikke har lykkes i å nå sine mål, og at hans økonomiske politikk knuser vanlige folk, sa Obamas motkandidat Mitt Romney.

Han tegner et bilde av Obama som en fiasko som ikke evner å skape arbeidsplasser, og kaller jobbtallene en krass dom over Obamas politikk.

– Deres politikk virker ikke, og på mange måter har den gjort det vanskeligere for økonomien å vokse igjen. Det er derfor folk ser etter en ny retning, sa han.

Skylder på Europa

Obama slo imidlertid straks tilbake med en sterk oppfordring til Kongressen om å vedta hans plan for å skape jobber, som innebærer skattekutt for småbedrifter, flere lærere og politifolk og tiltak for å gi krigsveteraner arbeid.

– Økonomien vokser igjen, men den vokser ikke så fort som vi kunne ønske, sa han på et valgmøte på en Honeywell-fabrikk i Minnesota.

Han la mye av skylden på krisen som utvikler seg i Europa og på høye oljepriser som fører til de høye bensinprisene som alltid er et viktig tema for bilelskende amerikanere.

– Vi har hatt en krise i Europa som har virkning over hele verden og som begynner å kaste en skygge over oss også, sa han.

Les også: Romney vant i Texas og er klar som kandidat

Nervøs stab

De dårlige tallene skaper nervøsitet i Obamas valgkampstab som allerede ser for seg knappe marginer ved valget til høsten. En økonomi i vansker er det beste håpet Romney har for å vinne valget.

Meningsmålinger viser at Obama har større tillit når det gjelder utenrikspolitikk og et bedre forhold til vanlige folk, men at folk stoler mer på Romney i økonomien, temaet som teller mer enn noe annet ved valget.

Les også: Condoleezza Rice støtter Romney

Kan vare lenge

Det mest urovekkende for Obama er at de dårlige tallene kanskje ikke er et engangstilfelle, men at de kan forverres ytterligere om krisen i Europa blir dypere og sprer seg til USA.

Tidligere i år er det kommet tall som viser at veksten bremser opp. En vekst på 3 prosent i siste kvartal i fjor sank til 1,9 prosent i første kvartal i år.

I Europa og eurosonen tyder alt på at verden er vitne til et sammenbrudd i sakte film på grunn av gjeldsfjellet og krisen i Sør-Europa som kan true euroen.

Dårlige tall kom også inn fra resten av verden. Svake tall fra industrien i Kina er særlig bekymringsfullt, men også i Brasil og India meldes det om svakere vekst enn ventet..

Leder fortsatt

Hittil i valgkampen har Obama jevnt over ligget godt foran Romney. Selv om ledelsen på de nasjonale meningsmålingene er snevret inn, har Obama hatt en større ledelse i de store vippestatene som teller mest, og som han vant sist.

RealClearPolitics' siste oversikt viser at han leder i stater som har til sammen 237 valgmenn, mens Romney har 170 sikre. Det trengs 270 for å vinne valget.

Men utsiktene til at det ikke blir noen bedring av betydning i økonomien i de fem månedene som gjenstår før valget, kan ende med å undergrave Obamas sjanser og gjøre det vanskeligere å gjendrive Romneys påstander om at han kan føre en bedre økonomisk politikk.

Hillary Clinton er nå i Norge. Alt om hennes besøk:

Clinton takker Norge for støtte til mødrehelse

Clinton glad for å være i Norge

Hillary Clinton klar for norgesbesøk

Les alt om presidentvalget

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden