Statsoppgjøret er i sluttfasen

Riksmekler Kari Gjesteby informerer pressen om utviklingen i meklingen  i statsoppgjøret. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
Riksmekler Kari Gjesteby informerer pressen om utviklingen i meklingen i statsoppgjøret. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix

Lønnsoppgjøret i offentlig sektor er i sluttfasen. Staten la fredag kveld fram et skriftlig tilbud som partene drøfter inn i nattetimene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksmekler Kari Gjesteby sier at forhandlingene høyst sannsynlig ville bli kjørt i ett, og at det ikke tas pause for så å gjenoppta kontakten lørdag. Hun kan ikke si noe om detaljene i tilbudet.

Tidligere i meklingen har det fra statens side bare vært muntlige framstillinger av hvor oppgjøret burde havne.

Men i den avgjørende fasen fredag kveld fant statens personaldirektør Siri Røine, i tett samråd med politisk ledelse i Administrasjonsdepartementet, at det strategisk riktig å legge fram et komplett, skriftlig tilbud.

Det siste?

– Om det er det siste, kan jeg ikke si noe om. Men det er første gang under dette oppgjøret at staten legger fram et skriftlig tilbud, sier Gjesteby. Ved 23-tiden var delegasjonene midt i det omfattende arbeidet med å regne på effektene av tilbudet, og Riksmekleren ventet tilbakemeldinger på løpende bånd fram mot midnatt.

– Det er kompliserte økonomiske spørsmål som gjenstår, både når det gjelder rammen, fordeling og innretningen. Derfor vil det fortsatt gå en del tid. Så lenge det er bevegelse blant partene er jeg optimist, sa Riksmekleren.

Les også: Tror streiken smerter regjeringen

Hun la til at det erfaringsmessig er svært vanskelig å spå om hvor lang tid sluttfasen vil ta, ettersom noen delegasjoner bruker mye tid på å regne og ta stilling, mens andre gjør det raskere.

– Vi sitter så lenge det trengs, sa Gjesteby ved 22.30-tiden.

Avklart

Under en orientering tidligere på kvelden sa hun at en del punkter er blitt avklart etter at meklingen ble gjenopptatt fredag morgen. Gjesteby får hjelp av mekler Nils Dalseide, til daglig sorenskriver ved Sør-Østerdal tingrett.

– Vi er nå to meklere som supplerer hverandre. Det er effektivt og nødvendig. Men det er til sjuende og sist opp til partene å tøye seg sånn at det blir en positiv løsning. Meklernes rolle er å legge forholdene til rette, sa Gjesteby ved 19-tiden.

Da hadde partene sittet sammen i ti timer, bare avbrutt av spisepauser og avbrekk for å konsultere med de respektive forhandlingsdelegasjonene. På arbeidstakersiden møter LO Stat, Unio Stat og YS, mens det er staten som er arbeidsgiver og motpart.

Les også: 1.800 vektere ut i streik fredag kveld

Storstreik

Streiken omfatter flere enn 50.000 arbeidstakere organisert i Unio, YS og LO, men så langt er under 10 prosent av de offentlig ansatte tatt ut. Den ble trappet opp tidligere i uka etter at meklingen brøt sammen natt til torsdag i forrige uke. Oslo er et eget tariffområde, og her er Unio og YS i streik.

Ansvarlig statsråd, administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap), var fredag lite lysten til å kommentere konflikten, ut over å si at hun var glad for at partene hadde gått tilbake til mekling.

– Det er alltid et godt tegn, sa Aasrud.

På LOs hjemmesider sier LO-leder Roar Flåthen at ny mekling bærer bud om at motparten har mer å gi. Det samme ga Unios streikeleder Arne Johannessen uttrykk for da hans delegasjon troppet opp hos Riksmekleren.

Det er ventet at alle de tre hovedsammenslutningene ville trappe opp streiken betydelig til uken, dersom det siste meklingsframstøtet ikke lykkes.

Gjesteby sier det hviler et stort press på partene, siden streiken er omfattende og rammer mange samfunnsfunksjoner og svært mange av landets innbyggere.

Les siste nytt om streiken

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden