Streikegeneraler tror streiken smerter regjeringen

Arne Johannessen i Unio på vei inn til Riksmekleren Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
Arne Johannessen i Unio på vei inn til Riksmekleren Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix

Streikegeneralene i staten troppet fredag opp til frivillig mekling hos Riksmekleren med betinget optimisme om å løse den drøyt ukelange konflikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi kommer med håp om å finne en løsning. Det er frivillig å være her, og hadde vi ikke hatt troen, hadde det ikke vært noen vits, sa Unios streikeleder Arne Johannessen til NTB fredag morgen.

– Men det er en krevende jobb som venter oss, la han til.

Den frivillige meklingen for Unio, YS Stat og LO Stat tok til klokken 9 fredag morgen etter en serie med sonderinger med Riksmekleren gjennom torsdagen.

Ved 11.30-tiden tok partene lunsjpause.

– Jeg tror det tar tid. Vi har noen timer foran oss, sa mekler Nils Dalseide, som bistår riksmekler Kari Gjesteby i statsoppgjøret.

– Jeg kan ikke si noe om fremdriften, sa leder i LO Stat, Tone Rønoldtangen.

Streikelederen i Unio la ikke skjul på at ting kan ta tid.

– Vi har noen timer foran oss, men nå er det lunsj, sa Johannessen.

Fortsatt er 50.000 arbeidstakere i stat og kommuner rundt om i landet i streik, samtidig med at partene i statsoppgjøret tok opp igjen samtalene for å finne fram til en løsning.

Må smerte

Leder Pål N. Arnesen i YS Stat sier at han har klare forventninger om at det nå må komme noe konkret etter at det kun kom signaler gjennom sonderingene.

– Det er min klare forventning at staten kommer oss i møte. Jeg forventer en viss fremdrift. Jeg vil tro at regjeringen helst ser en slutt på dette så fort som mulig. De har kastet oss ut i en storstreik, og det må jo smerte, sier Arnesen til NTB.

Les også: Ingen streik før tidligst fredag ettermiddag

YS Stat-lederen sier at konklusjonen etter sonderingene torsdag var at det kan være mulig å finne et resultat som er bedre enn det som førte til streik for en uke siden.

Merkes

Rønoldtangen fra LO Stat sier at hun håper på en løsning:

– Jeg går ikke inn i den frivillige meklingen med noen forventninger egentlig, men jeg har et ønske og et håp om at vi kan finne en løsning som gjør at vi får slutt på streiken. En streik som var nødvendig, men som ingen ønsket. Nå har vi streiket i over en uke, og det begynner å merkes, sier hun til NTB.

Les også: Normal flytrafikk fredag morgen

Rønoldtangen sa torsdag kveld til NTB at partene sa ja til frivillig mekling etter oppfordringer fra Riksmekleren.

Ta sin tid

Alle tre forhandlingslederne sier at de er innstilt på å holde på så lenge det er nødvendig. Rønoldtangen sier det slik:

– Dette får ta den tiden det tar. Og det er ikke tiden som er avgjørende, det er resultatet som betyr noe.

Johannessen sier at det blir krevende, og spennende:

– Det er to alternativer, enten finner du en løsning eller så gjør du det ikke. Det er mange som venter spent på resultatet.

Kun staten

Den frivillige meklingen omfatter kun partene i statsoppgjøret. Det har ikke vært kontakt mellom partene i KS-området eller i Oslo kommune. Statsoppgjøret er såkalt frontfag i offentlig sektor, der rammene i dette oppgjøret setter standarden for lønnsoppgjøret for de kommunalt ansatte.

Streiken omfatter flere enn 50.000 arbeidstakere organisert i Unio, YS og LO. Streiken er blitt trappet opp etter at meklingen brøt sammen natt til torsdag i forrige uke. Oslo er et eget tariffområde, og her er Unio og YS i streik.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden