Frivillig mekling i statsoppgjøret

Forhandlingslederne på arbeidstakersiden, Tone Rønoldtangen (LO Stat), Arne Johannessen (Unio) og Pål N. Arnesen (YS Stat), etter et møte hos Riksmekleren torsdag kveld. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Forhandlingslederne på arbeidstakersiden, Tone Rønoldtangen (LO Stat), Arne Johannessen (Unio) og Pål N. Arnesen (YS Stat), etter et møte hos Riksmekleren torsdag kveld. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

De streikende i staten innleder frivillig mekling fredag etter flere runder med sonderinger torsdag. Samtidig fortsetter streiken for full styrke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 50.000 arbeidstakere i stat og kommuner landet rundt er fremdeles i streik, men samtalene med Riksmekleren torsdag førte til at både Unio, LO Stat og YS Stat sent torsdag kveld bestemte seg for å innlede frivillig mekling fra fredag morgen.

Ikke enkelt

– Det er ikke dermed sagt at dette blir enkelt. Men alle parter i en konflikt har et ansvar for å forsøke å finne en løsning, så etter sterke oppfordringer fra Riksmekleren vil vi prøve. Så krysser jeg fingrene for at fredagen blir mer konstruktiv enn torsdagen var, sier Unio-leder Arne Johannessen til NTB.

Han var frustrert over mangel på fremdrift i de mange timene med sonderinger torsdag, men fikk forhandlingsutvalgets fullmakt til å gå inn i frivillig mekling ut fra en totalvurdering.

Ikke penger

Også YS Stat-leder Pål N. Arnesen peker på totalbildet.

– Ut fra en helhetsvurdering etter de samtalene vi har hatt hos Riksmekleren, så mener vi at vi kan gå i frivillig mekling og få et bedre resultat enn det som førte til streik for en uke siden, sier han til NTB.

Det ble ikke snakket om tall eller prosenter under torsdagens sonderinger.

– Nei, det har ikke vært bevegelser når det gjelder økonomiske spørsmål. Men vi har snakket om å finne fram til en prosess og en arbeidsmåte for å komme i dialog igjen, sier han.

Ser mulighet

Leder i LO Stat, Tone Rønholdtangen, sier at det er riksmekler Kari Gjesteby som mener at det er en mulighet for at partene kan komme sammen og finne en løsning.

– Og når mekleren mener det, har vi et ansvar for å prøve å finne en løsning. Samtidig fortsetter streiken enn så lenge. Den blir først avsluttet dersom vi finner en løsning, sier hun til NTB.

Kun staten

Det var riksmekler Kari Gjesteby som kalte inn partene i statsoppgjøret til samtaler torsdag formiddag. Det første møtet varte en knapp time.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet ville torsdag ikke si om regjeringen var villig til å øke sitt opprinnelige tilbud som hadde gitt en ramme på 3,96 prosent. Heller ikke de streikendes representanter ville kommentere detaljer fra samtalene.

Sonderingssamtalene og den frivillige meklingen omfatter kun partene i statsoppgjøret. Det har ikke vært kontakt mellom partene i KS-området eller i Oslo kommune. Statsoppgjøret er såkalt frontfag i offentlig sektor, der rammene setter standarden for lønnsoppgjøret for de kommunalt ansatte.

Streiken omfatter flere enn 50.000 arbeidstakere organisert i Unio, YS og LO. Streiken er blitt trappet opp etter at meklingen brøt sammen natt til torsdag i forrige uke. Oslo er et eget tariffområde, og her er Unio og YS i streik.

Les også:

Akademikerne og LO sa ja til 3,96 prosent i Oslo

YS reagerer skarpt på LOs aksept

Flåthen: Vi kommer til å streike lenge

Fare for tomme bensinstasjoner

Clinton-besøk i Tromsø rammes av streik

Les siste nytt om streiken

Les flere nyheter

Personvernpolicy