Meny

Streiken i offentlig sektor fortsetter

- Vi leter etter en mulighet for å gå i mekling. Men så langt har vi ikke fått gode nok signaler, sier forhandlingsleder Arne Johannessen i Unio. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En lang dag med uformelle samtaler endte med at meklingen i statsoppgjøret ikke ble gjenopptatt torsdag kveld. Nå er det pause i sonderingene til fredag morgen.

– Det er klart jeg er skuffet. Vi har holdt på i hele dag, og så kom vi ikke lenger. Nå blir det opp til forhandlingsutvalget å ta stilling til om vi skal fortsette de uformelle samtalene med sikte på å avklare om det er grunnlag for ny mekling, sa forhandlingsleder Arne Johannessen i Unio til NTB ved 21.45-tiden torsdag.

Les også: Frykt for store flyforsinkelser

Flere møter

Forhandlingslederne for de streikende i staten troppet opp hos Riksmekleren tre ganger torsdag – siste gang rett før klokka 20 – men ingen av møtene førte til at partene kom i gang med mekling.

– Det har ikke vært noen bevegelse eller noen nye signaler i løpet av dagen. Vi har stort sett bare ventet, sa en noe oppgitt leder i YS Stat Pål N. Arnesen etter det siste møtet hos Riksmekleren som varte i nesten to timer.

Tone Rønoldtangen, som er leder i LO Stat, var heller ikke spesielt oppløftet på vei til sitt forhandlingsutvalg:

– Nå skal jeg snakke med folkene mine. Jeg vet ikke om eller når jeg kommer tilbake, sa hun.

Hadde håp

Streiken, som omfatter mer enn 50.000 arbeidstakere i stat og kommuner landet rundt, fortsetter dermed med uforminsket styrke.

– Jeg hadde håpet at dette hadde gitt grunnlag for at vi kunne snakke oss gjennom natten. Dit kom vi aldri. Nå står vi ved et kritisk punkt, og det blir først klart fredag morgen om vi fortsetter eller ikke, sier Johannessen til NTB.

Tidligere på ettermiddagen var LO-leder Roar Flåthen mer positiv.

– Jeg er glad for at partene har dialog. Så lenge det er dialog, er det håp, sa Flåthen – som onsdag kom med en klar oppfordring til regjeringen om å komme med noe nytt.

Kun staten

Det var riksmekler Kari Gjesteby som kalte inn partene i statsoppgjøret til samtaler torsdag formiddag. Det første møtet varte en knapp time.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet ville torsdag ikke si om regjeringen var villig til å øke sitt opprinnelige tilbud som hadde gitt en ramme på 3,96 prosent. Heller ikke de streikendes representanter ville kommentere detaljer fra samtalene.

Sonderingssamtalene omfatter kun partene i statsoppgjøret. Det var ikke kontakt mellom partene i KS-området eller i Oslo kommune. Statsoppgjøret er såkalt frontfag i offentlig sektor, der rammene setter standarden for lønnsoppgjøret for de kommunalt ansatte.

Streiken omfatter flere enn 50.000 arbeidstakere organisert i Unio, YS og LO. Streiken er blitt trappet opp etter at meklingen brøt sammen natt til torsdag i forrige uke. Oslo er et eget tariffområde, og her er Unio og YS i streik.

Les også:

Akademikerne og LO sa ja til 3,96 prosent i Oslo

YS reagerer skarpt på LOs aksept

Flåthen: Vi kommer til å streike lenge

Fare for tomme bensinstasjoner

Clinton-besøk i Tromsø rammes av streik

Les siste nytt om streiken

Les flere nyheter

Privatøkonomi
Populært