- Bærer preg av kjøpefest

- Første kvartal bærer preg av kjøpefest, mens det kanskje er litt mer moderasjon de to siste månedene, sier Katrine Boye i Nordea Markets. (Foto: Colourbox.com)
- Første kvartal bærer preg av kjøpefest, mens det kanskje er litt mer moderasjon de to siste månedene, sier Katrine Boye i Nordea Markets. (Foto: Colourbox.com)

Forbruket har så langt i år vært sterkere enn ventet og vil bidra til at Norges Bank setter opp renten allerede til høsten, mener seniorøkonom Katrine Boye.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Detaljomsetningen i Norge falt med marginale 0,2 prosent sammenlignet med måneden før, ifølge sesongjusterte tall fra detaljomsetningsindeksen som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem torsdag.

Blant analytikerne var det ventet at tallene ville korrigere langt kraftigere ned etter en overraskende sterk oppgang i mars. På forhånd var det derfor ventet en nedgang på 1,4 prosent, ifølge estimater TDN Finans har hentet inn blant norske økonomer.

På grunn av endringer i hvordan SSB beregner påske-effekten i sesongjusteringen ble imidlertid tallene for mars tatt kraftig ned igjen. Fra en opprinnelig rapportert oppgang på 2,1 prosent i mars ble tallene revidert ned til en langt mer moderat oppgang på 0,6 prosent. Derfor ble økonomenes estimater for nedgangen i april i overkant kraftige.

Les også: Unge kjøper bolig med forbrukslån

Samlet sett svakere enn ventet

Seniorøkonom Katrine Boye. (Foto: Nordea Markets)Seniorøkonom Katrine Boye. (Foto: Nordea Markets)

Seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets trodde før dagens revideringer ble kjent at detaljomsetningen ville falle 2,0 prosent i april etter den opprinnelig rapporterte oppgangen på 2,1 prosent måneden før.

- I sum er mars og april faktisk litt svakere enn i anslaget jeg hadde i utgangspunktet, forklarer Boye.

Hun mener likevel at hovedbildet er at det fortsatt er en sterk tendens i utviklingen i detaljhandelen og viser til at mars og april samlet sett lå 4,4 prosent over omsetningsnivået i de to samme månedene ifjor. Og tar vi med årets to første måneder har forbruket utviklet seg svært sterkt.

- Første kvartal bærer preg av kjøpefest, mens det kanskje er litt mer moderasjon de to siste månedene, sier Boye.

Les også: - Når frykten legger seg går renten opp

Rentehopp i høst

Hun tror Norges Bank også kommer til å konkludere med at forbruksveksten har vært høyere enn ventet og derfor vil justere opp renteprognosen på rentemøtet i juni.

- Konklusjonen er fortsatt gyldig: Forbruksveksten har vært sterkere enn Norges Bank har lagt til grunn og det vil være en av faktorene som trekker opp på rentebanen og fører til at første renteøkning kommer tidligere enn de sa i mars, sier Boye.

I renteprognosen fra mars signaliserte Norges Bank at den første renteøkningen først ville komme sommeren 2013. Boye tror imidlertid at renten vil stige allerede til høsten.

- Vår prognose er at det kommer i oktober, sier seniorøkonomen.

Les også: - Fare for boligboble

Vekst i varekonsumet

«De fleste bransjer hadde vekst i omsetningen sist måned. Likevel opplevde den samlede detaljhandelen en liten nedgang. Detaljhandel utenom butikk og butikker med salg av klær og sko bidro særlig til denne nedgangen», skriver SSB i en melding torsdag.

Uten justering for sesongvariasjoner økte omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene 3,9 prosent fra februar til og med april 2012, sammenlignet med samme periode året før. I samme periode økte dagligvarehandelen med 2,9 prosent, og stod for over 35 prosent av omsetningen i detaljhandelen. Butikkhandel med andre husholdningsvarer i spesialforretninger, hadde en omsetningsvekst på 7,0 prosent. Denne gruppen omfatter blant annet butikker med salg av elektriske husholdningsapparater, byggevarer, møbler og andre innredningsartikler, opplyser SSB.

Den sesongjusterte varekonsumindeksen var opp 1,5 prosent i april sammenlignet med måneden før.

Varekonsumindeksen beregnes med utgangspunkt i detaljomsetningsindeksen. I tillegg utnytter varekonsumindeksen informasjon om førstegangsregistrerte biler og motorsykler, salg fra bensinstasjoner og husholdningenes forbruk av elektrisitet. Utviklingene i disse varegrupper fører til forskjellig vekst i de to indeksene.

Les også: Tallene hele Europa misunner oss

Sliter hardt i oljeskyggen

Les mer om økonomi i ABC Nyheter

Spår boligprisvekst på ti prosent

Her vil boligprisene øke mest de neste årene

Les flere nyheter

Personvernpolicy