Skjerpede fronter i storstreiken

Tonen var gemyttlig mellom de streikende og LO-leder Roar Flåthen på Youngstorget onsdag, men overfor sin egen regjering er Flåthen klar: Staten må ta initiativet om de vil ha en ende på streiken, og statsministeren vet hva som skal til. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Tonen var gemyttlig mellom de streikende og LO-leder Roar Flåthen på Youngstorget onsdag, men overfor sin egen regjering er Flåthen klar: Staten må ta initiativet om de vil ha en ende på streiken, og statsministeren vet hva som skal til. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Samtidig som streiken ble trappet opp og tallkrangelen dro seg til mellom partene, kom LO-leder Roar Flåthen på banen med klar beskjed til regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under et arrangement for streikende statsansatte LO-medlemmer på Youngstorget i Oslo sa Flåthen at det er opp til regjeringen å komme med et tilbud som får partene tilbake til forhandlingsbordet.

Han gjorde det klart at partifelle, statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg vet hva som skal til.

– Jeg tror nok at Jens vet hva vi mener, svarte Flåthen da han fikk spørsmål fra journalistene om det har vært kontakt mellom ham og statsministeren.

Les alt om streiken her

Delt Oslo-løsning

Samtidig unngikk de fleste LO-medlemmene i hovedstaden streik. Sent onsdag kveld kom LOs forhandlingssammenslutning KAH og Akademikerne fram til enighet med det borgerlig styrte byrådet i Oslo om et oppgjør med samlet ramme på 3,96 prosent.

Samtidig sikret arbeidstakerorganisasjonene seg retten til å få plusset på differansen, dersom rammen i staten blir høyere enn det som er meklet fram i Oslo.

51.000 personer har nå lagt ned arbeidet i landets kommuner og i staten i det som for lengst er blitt den største streiken i offentlig sektor på 28 år. Onsdag ble streiken landet rundt trappet opp samtidig som YS og Unio gikk ut i streik i Oslo onsdag morgen og LO-organisasjonen FO det samme onsdag kveld.

Nye regnestykker

Flåthens utspill på Youngstorget var den første klare beskjeden fra LO-lederen så langt i streiken. Også Unio-leder Anders Folkestad skjerpet tonen kraftig, da han tok til motmæle mot administrasjonsminister Rigmor Aasruds (Ap) regnestykker.

Folkestad la på bordet nye regnestykker som viser at ansatte i industrien har hatt en lønnsvekst på 5,9 prosent de siste tolv månedene.

– At regjeringen valgte å justere ned anslaget for lønnsveksten fra 4 til 3,75 prosent i revidert nasjonalbudsjett framstår kun som et politisk grep for å påvirke lønnsoppgjøret i offentlig sektor. Det er snakk om en real skivebom, sier Folkestad.

Unio har lagt til grunn at årets lønnsvekst i industrien ender på 4,5 prosent, men Folkestad åpner for at også det kan være for lavt.

– Åpne safen, Jens

På et streikearrangement for YS høstet det latter og applaus da en av de streikende ropte ut «Åpne safen, Jens».

– Tallene som staten viste oss før bruddet i meklingen, var så små at vi måtte bruke forstørrelsesglass for å se dem, sa lederen i YS kommune, Gunn Olander, i sin appell.

– Den sittende regjeringen har kastet oss ut i en storstreik som både gjelder økonomi og prinsipper, sa leder i YS stat, Pål. N. Arnesen.

SV med streikestøtte

Også internt i regjeringspartiene begynner streikeslitasjen å melde seg. Flere SV-topper rykket ut onsdag med meldinger der de gir regjeringen skylden for streiken.

SVs kvinnepolitiske leder Marthe Hammer skrev i et blogginnlegg at streiken kan være dødsstøtet for de rødgrønne. Senere kom blant andre stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV) på banen:

– Ganske forbanna på at lederlønningene i hel- og deleide statsselskaper og i sykehusforetak øker, samtidig som våre virkelige arbeidsmaur og drivere av velferdsstaten må streike for en mer rettferdig lønn. La oss sette en grense på 2 millioner for ledere og direktører, og gi våre viktigste arbeidere et nytt tilbud, skrev han på Facebook.

Ledertroikaen i SV avsto onsdag fra å kommentere streiken.

Full lønn

Både i Trondheim, der en tredel av de kommunalt ansatte nå streiker, og på andre streikearrangement landet rundt onsdag ble det understreket at arbeidstakerorganisasjonene har muskler og streikekasser til å tåle en lang streik.

Både LO, YS og Unio betaler ut streikebidrag som er på linje med, eller nær det de streikeuttatte har i utbetalt lønn.

Les flere nyheter

Personvernpolicy