Meny

Knalltall kan sende renten opp

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets og senioranalytiker Kjersti Haugland i DNB Markets tror begge at sterk utvikling i norsk økonomi vil føre til at Norges Bank vil heve renten over sommeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overraskende nedgang i arbeidsledigheten kan bidra til renteøkning over sommeren, mener økonomer.
I forrige uke kom tallene som viste at Norge går så det suser. Tirsdag kom det ny statistikk som bekrefter bildet om at det har gått overraskende bra i norsk økonomi i årets tre første måneder.

Arbeidsledigheten i Norge falt til 3,0 prosent i mars, viser ferske tall fra Arbeidskraftsundersøkelsen som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem tirsdag.

Les også: Unge kjøper bolig med forbrukslån

På forhånd var det ventet at ledigheten ville holde seg uendret på 3,2 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Justert for sesongvariasjoner var det 80.000 ledige i mars, som er beregnet ut fra gjennomsnittet av undersøkelsene fra februar til og med april. Det er en nedgang på 8000 fra desember ifjor, som er gjennomsnittet fra november til januar. I den samme perioden var veksten i sysselsettingen på 19.000 personer. Ifølge SSB kom ledighetsnedgangen i hovedsak blant personer over 25 år.

I februar var antall ledige 84.000 personer, tilsvarende en ledighetsrate på 3,2 prosent.

Strammere marked

Ifølge sjefanalytiker Erik Bruce er hovedårsaken til nedgangen at økningen i arbeidstilbudet ikke holdt tritt .

- Dersom dette fortsetter er det et tegn på at arbeidsmarkedet strammer seg til, sier Bruce til DN.no.

Les også: - Når frykten legger seg går renten opp

Han mener utviklingen i norsk økonomi så langt i år, med sterkere økonomisk vekst og tilstramning i arbeidsmarkedet, tilsier at renten blir satt opp igjen i oktober.

- Utviklingen i innenlandske forhold taler for raskere renteoppgang, sier Bruce.

Kan sende renten opp

Uroen i finansmarkedene på grunn av den pågående gjeldskrisen i Euopra trekker i motsatt retning, mener sjefanalytikeren.

- Norges Bank er helt klart bekymret for effektene av den, sier Bruce.

Han peker på at uroen i første omgang kan smitte i form av høyere innlånskostnader i finansmarkedene for norske banker. Det vil i sin tur føre til at bedriftene får høyere lånekostnader og at investeringsaktiviteten dermed vil kunne falle.

Les også: - Fare for boligboble

- Vårt syn er at det blir en renteøkning i oktober, basert på at det blir sterk forbruksvekst innenlands og et strammere arbeidsmarked. Men hvis eurokrisen eskallerer, så blir det ikke noen renteøkning. Sommeren kommer til å avgjøre dette, sier Bruce.

Tror på august-økning

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets peker på at Norges Bank har sett for seg en arbeidsledighet på 3,25 prosent og en sysselsettingsvekst på 1,5 prosent i 2012. Fra desember til mars var veksten i sysselsettingen imidlertid på tre prosent.

- Dagens tall viser en sterkere utvikling, og støtter opp under vår tro på at marskuttet blir reversert i august, skriver Haugland i en oppdatering fra DNB Markets tirsdag.

Les også: Tallene hele Europa misunner oss

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Privatøkonomi
Populært