- Flere sier ja til dyrere mat

POSITIVT: At flere forbrukere uttrykker vilje til å betale mer for å beholde landbruket, er musikk i ørene til bondeorganisasjonene. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)
POSITIVT: At flere forbrukere uttrykker vilje til å betale mer for å beholde landbruket, er musikk i ørene til bondeorganisasjonene. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)

Nordmenn sier seg i stadig større grad villig til å betale mer for maten, for å opprettholde landbruket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fersk undersøkelse Sentio har gjort for Nationen viser at nordmenn, de siste to årene, er blitt mer villige til å bla dypere i lommeboka for norske matvarer.

På spørsmål om de er villige til å betale mer for og opprettholde landbruket, er 4 av 10 nordmenn positive. 4 av 10 er nøytrale mens 2 av 10 er negative.

Det betyr også at det er fem prosentpoeng flere som er positive enn de to foregående årene.

– Usikker på om de mener det

Dette er nyheter som gleder bondeorganisasjonene.

– Veldig gledelig, og det samsvarer med inntrykket vi sitter igjen med etter de siste ukene. Folk er opptatt av å ta vare på den norske matproduksjonen, og ha sikker tilgang på mat. Det gir seg utslag i vilje til å betale mer for maten, sier generalsekretær Per Skorge i Norges Bondelag til Nationen.

Småbrukarlaget er enige, men tar likevel resultatene med sunn skepsis.

– Det usikre er i hvilken grad forbrukerne gjennomfører det de sier i praksis, sier generalsekretær Olaf Godli til avisa.

Les også: SV vil gi bøndene mindre enn andre grupper får i år

– Verden er litt mer kompleks

Bondeorganisasjonene mener politikerne nå må lytte til grasrota. Per Skorge mener viljen til å betale mer for maten er en idirekte støtte til styrket tollvern, og ber politikerne nå ta dette til seg.

Resultatene fra undersøkelsen overrasker ikke handelsnæringen og butikkjedene, som tar den økte betalingsviljen med en klype salt.

– Det er ikke unaturlig med tanke på all oppmerksomheten det har vært rundt mat og matforsyning den siste tiden . Verden er derimot litt mer kompleks. I praksis ser vi at folk handlar mer i billigkjedene, og at grensehandelen økar, sier direktør Thomas Angell i handelsorganisasjonen Virke til Nationen.

Les også:

- Ap ville kutte halve bondetilbudet

Bøndenes priser raser - men ikke for bøndene

Bøndene markerte seg med kubjeller i Oslo sentrum

Les flere nyheter

Personvernpolicy