Meny

Flere vil merke streiken til uka

Meklingen i lønnsoppgjøret for de offentlig ansatte brøt sammen natt til torsdag. Det innebærer streik blant over 25.000 ansatte i stat og kommune. Lærerne Hilde Kolseth (t.v.), Magnhild Bye-Ingebrigtsen og Øyvind Mjånes står streikevakt utenfor arbeidsplassen sin, Kleppe skole på Askøy. De er organisert i Unio. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten 50.000 ansatte i stat og kommune vil den kommende uken bli tatt ut i streik. De nye streikeuttakene vil i større grad ramme folk flest.
Slik rammer streiken Norge

*Fagforbundet: Tar tirsdag ytterligere 14.738 medlemmer ut av arbeid og vil da ha 24.228 i streik. Mens det i første uttak var hovedsakelig ansatte i administrative stillinger som ble tatt ut, omfatter andreuttaket også medlemmer i barnehager, skoler og SFO, idrettsanlegg og svømmehaller. LOs streik vil onsdag merkes spesielt godt i Utenriksdepartementet, Veietaten og Vegdirektoratet.

* Unio: Tar onsdag ut 7.300 flere i streik og vil da ha totalt 16.000 streikende medlemmer. I både første og andre uttak er flesteparten av medlemmene som er tatt ut i streik tilknyttet høyskoler og universiteter, politi og skattevesen. Også flere medlemmer i Sykepleierforbundet går ut i streik.

* YS: YS stat tok ut 1.300 medlemmer i første runde og varsler 600 nye fra og med onsdag. YS tar ut 500 nye i kommunene fra tirsdag og har da i underkant av 1000 kommuneansatte i streik. YS-streiken rammer først og fremst kemnerkontor, økonomi- og regnskapsfunksjoner i kommunene, skoler, bibliotek og barnehager.

* Oslo kommune er fortsatt ikke i streik og mekling mellom partene fortsetter tirsdag. 43.000 ansatte i Oslo kommune er omfattet av meklingen, og hvis den ikke skulle føre fram blir i første omgang 2.500 tatt ut i streik – de fleste fra skoler, barnehager og skolefritidsordninger. Bydelen Nordre Aker vil bli hardest rammet.

(Kilder: Arbeidstakerorganisasjonene, NTB, NRK)

Mange flere vil merke streiken på kroppen den kommende uka. Det vil bli vanskeligere eller umulig å få utført mange offentlige tjenester.

Virkningene vil bli merkbare på alle nivåer i samfunnet, fra barnehager til fengsler, fra svømmehaller til lostjeneste, fra parkeringsvakter til UD-ansatte. Avfallet vil hope seg opp i flere kommuner og sykehjem, og hjelpetjenester må redusere innsatsen. Skatt Øst er stengt, noe som kan forsinke arbeidet med selvangivelsene.

Les også: Slipper ut av fengsel på grunn av streik

Fagforbundet, LOs største forbund, starter opptrappingen allerede tirsdag. Da tas ytterligere 14.738 medlemmer ut i streik, noe som bringer det totale antallet medlemmer i streik opp til 24.228. Mens det i første uttak var hovedsakelig ansatte i administrative stillinger som ble tatt ut, omfatter andreuttaket medlemmer i barnehager, skoler og SFO, idrettsanlegg og svømmehaller, opplyser Fagforbundet.

Resten av opptrappingen følger onsdag. LO stat, som allerede har 3.400 medlemmer i departementer og etater ute i konflikt, tar ut ytterligere 1.300 i fase to.

Les også: Viser bare halve værmeldingen

YS stat tok ut 1.300 medlemmer i første runde og varsler 600 nye. Unio øker sitt uttak med 7.300 til 16.000, de fleste av disse i kommunesektoren.

– Med opptrappingen følger det at stadig flere vil merke streiken, det er så å si ikke til å unngå. Vi regner med at streiken vil merkes godt den kommende uken, sier leder av LO Stat Tone Rønoldtangen til NTB mandag. (©NTB)

Her kan du lese alt om den pågående streiken.

Les også:

Kommunestreiken trappes opp

Stoltenberg: - Statens tilbud var godt

Viser bare halve værmeldingen grunnet streik

Les flere nyheter

Populært