Meny

- Det er helt på trynet

IKKE NOK: Byggingen av nye boliger ikke er i nærheten av å dekke etterspørselen. (Foto: Gunnar Bløndal)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligbyggingen holder ikke tritt med etterspørselen. Resultatet er stadig dyrere inngangsbillett til boligmarkedet. Det får sjeføkonom til å rase.

- Attraktive objekter rives vekk etter første visning og omsetningshastigheten er nær rekordnivå, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 i Oslo og Akershus til DN.no.

- Vi ser at prisene på brukte boliger er under press oppover. Vi må tilbake til 2007 for å finne et tidspunkt boligene ble solgt like raskt som i dag.

I maiutgaven av Boligmeteret kommer det frem at byggingen av nye boliger ikke er i nærheten av å dekke etterspørselen.

- Selv om nybyggingen har tatt seg opp igjen etter finanskrisen, vil det etter våre beregninger måtte bygges langt flere boliger enn i dag før veksten i boligprisene stagnerer eller at boligprisene skal begynne å falle, står det i rapporten.

Radikalt endret

Under finanskrisen var det nesten umulig å få solgt de nye boligene, mens det ferske Boligmeteret viser at en tredel av oss nå ønsker nybolig ved neste korsvei.

- Nyboligprosjekter som har truffet med riktig kvalitet, beliggenhet og pris selges veldig raskt. På Bekkestua solgte vi alle de 77 nye leilighetene på første tildeliingsmøte. I snitt var det mer enn to bud på hver leilighet, forteller Nymark om prosjektet i Bærum.

Ifølge tall fra SSB vil befolkningen øke med nesten 70.000 personer årlig de neste tre til fire årene. Ifjor ble det igangsatt 28.000 nyboliger og 3.000 enheter fremsto som nye etter ombygging til bolig fra næringslokaler. Også i år venter Eiendomsmegler 1 at det er oppstart på like mange boliger.

Les også: Unge kjøper bolig med forbrukslån

Venter fortsatt på kraftig prisvekst

Eiendomsmegleren vil ikke anslå hvor mye av dagens priser som skyldes mangelen på boliger.

- Det blir rent gjetning. Men man kan se på boligprisstigningen. Etter finanskrisen har prisene steget kraftig. Siste 12 måneder var den 8,5 prosent, og det er forventet at prisene skal stige oppunder 10 prosent i år. Det er mye når konsumprisindeksen er på et helt annet nivå, sier Nymark.

Han understreker at dette ikke bare er et Oslo-fenomen.

- Det gjelder alle de store byene. Vi hører om like stort press fra Stavanger og Bergen. I Stavanger er kvadratmeterprisen på en leilighet høyere enn i Oslo. På ett eller annet tidspunkt stanger vi i hva folk klarer å håndtere, sier Nymark, og viser til at unge mennesker sliter med å komme seg inn i markedet.

- Kravene om livsløpsstandard gjør at det bygges svært få små leiligheter. Det er de små leilighetene som er inngangsmarkedet, der unge mennesker starter. Når det ikke bygges noe i den kategorien, blir det veldig sterk konkurranse om de brukte boligene i samme klasse.

Les også: - Når frykten legger seg går renten opp

Peker på politikerne

Sjeføkonom Kjell Senneset hos Prognosesenteret, som har utarbeidet Boligmeteret for Eiendomsmegler 1, er ikke i tvil om at politikerne, ikke minst i Oslo, er å bebreide for situasjonen.

- De har bestemt at det ikke skal bygges småleiligheter innenfor ring 2. Ingen leiligheter skal være under 40 kvadratmeter og halvparten må være over 80 kvadratmeter. Det første de burde gjøre er på kvitte seg med fordelingen av nye boliger etter størrelsen, sier han.

- For å si det veldig forsiktig, er det helt på trynet.

Sjeføkonomen mener politikken skaper et ekstra prispress på småboligene.

- Det er de som øker mest i pris i Oslo, minner han.

Les også: Norge knuser Europa

God intensjon - feilslått politikk

Senneset tror Oslo-politikernes intensjon i sin tid var å få flere barnefamilier inn til byen.

- Men det er ikke mange barnefamilier som vil bo innenfor ring 2, og de som vil bo der, har ofte ikke råd. Det koster fem millioner for en 80-kvadratmeters leilighet, påpeker han. Han mener politikerne burde oppheve bestemmelsen så fort som mulig.

Nymark retter også fingeren mot politikerne.

Les også: Idioti å reise til Hellas med masse cash

- De kunne sørget for å bidra til å regulere flere boligtomter og øke hastigheten på byggesøknadsprosessen. I dag er det mange som unngår Oslo fordi det er vanskelig å få gjennom byggesaker. Det er mangel på utbyggbare tomter i nærhet til Oslo sentrum. Folk vil bo sentralt.

Han mener markedet for fjellhytter viser hvordan klare, regulerte tomter påvirker prisutviklingen.

- Prisutviklingen på fjellet har vært helt flat selv om byggeprisene har gått opp. Det skyldes et overskudd på tomter, sier Nymark.

Les mer om økonomi hos ABC Penger

Les flere nyheter

Populært