Meny

Bankia trenger opptil 150 milliarder kroner

Børsen i Madrid stanset fredag handelen med bankens aksjer. Foto: Andrea Comas / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriserammede Bankia ber om 19 milliarder euro i støtte fra den spanske staten. Børsen i Madrid stanset fredag handelen med bankens aksjer.

Dette beløpet tilsvarer godt og vel 150 milliarder kroner. Bankia ba selv om suspensjon av aksjen før et styremøte fredag, der en plan om tilførsel av ny kapital var det viktigste punktet på dagsordenen.

Ifølge det statlige spanske nyhetsbyrået EFE ser det ut til å bli betraktelig dyrere for staten å redde Bankia enn tidligere antatt.

– Det er ikke veldig overraskende at dette skjer. Finansmarkedet og investorene har vært forberedt. Egentlig er det sunt at man nå tar grep istedenfor at det ligger der som en usikkerhet, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til NTB.

Kredittratingbyrået Standard & Poor's nedgraderte fredag kredittverdigheten til Bankia, samt de fire andre bankene Banco Popular, Bankinter, Banca Civica og Bankias morselskap Banco Financiero y de Ahorro.

Les også: Spania tar over kriserammet bank

Miste tilliten

Juel sier myndighetene raskt må forsikre om at innskyternes midler er trygge, og at det da trolig ikke kommer et såkalt «bank run», der et stort antall bankkunder i panikk tar ut sparepengene i frykt for å tape dem.

Også Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Capital Markets, sier det er positivt at Bankia får mer kapital.

– Men problemet er jo at den spanske staten har hurtig voksende gjeld og må betale høy rente. Dersom de må låne inn disse pengene, er det en fare for at finansmarkedene kan miste tilliten til Spania, sier Bruce.

– Det var dette som skjedde i Irland da staten reddet irske banker. Renten steg til over 7 prosent, og de måtte be om hjelp.

Les også: Når frykten legger seg går renten opp

Nasjonalisert

Bankia ble delvis nasjonalisert for to uker siden da den spanske regjeringen skjøt inn 4,5 milliarder euro i banken, som er Spanias fjerde største.

Onsdag denne uken sa økonomiminister Luis de Guindos at staten måtte inn med minst ni milliarder euro.

Men anslagene på hvor mye hjelp Bankia trenger, har steget flere ganger de siste månedene. For bare noen uker siden sa Guindos at det ikke ville bli nødvendig å støtte bankene med offentlige penger, melder Reuters.

De skadeskutte spanske bankene havnet i uføre da boligboblen sprakk i 2007 – 2008.

Trussel

Bankene blir sett på som en trussel for hele eurosonen, på grunn av frykt for at regjeringen må be om utenlandsk hjelp til finansieringen.

Bankia sitter på om lag 10 prosent av spanjolenes bankinnskudd.

Den spanske regjeringen har fire ganger siden finanskrisen i 2008 forsøkt å rydde opp i banksektoren, men investorene er ikke overbevist.

Resultatet nå kan bli å lage en stor nasjonalisert bank med Bankia og andre mindre banker i problemer. Bankia ble til i 2010, da sju kriserammede banker – den store Caja Madrid og seks mindre regionale sparebanker – slo seg sammen. Bankia er den største av til sammen åtte spanske banker som staten har måttet redde de siste årene.

Les flere økonominyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært