Meny

Forsker: Udramatisk nedgradering av DNB

NEDGRADERT: DNB er nedgradert av Moodys.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjonærene i DNB har ingen grunn til å være bekymret over Moody's nedgradering av Norges største forretningsbank, mener økonomiekspert Siri Valseth.

Nyheten om nedgraderingen kom fredag, få dager etter at Norges Bank la fram rapporten Finansiell stabilitet som konkluderte med at norske banker er blitt mer robuste det siste halvåret.

Men postdoktor Siri Valseth ved Universitetet i Stavanger kan ikke se at nedgraderingen av DNB gir grunn til bekymring.

– Hadde jeg hatt aksjer i DNB, ville jeg ikke vært bekymret etter denne nedgraderingen, sier Valseth til NTB.

Hun viser til at den kommer etter en større gjennomgang Moody's har foretatt av europeiske banker, og at nedgraderingen skjer fra toppnivå til et nivå som fortsatt plasserer DNB som en av de best ratede bankene i Europa.

Da Moody's startet vurderingen i februar, antydet byrået at DNB kunne bli nedgradert to hakk. Men resultatet ble ett hakk, påpeker hun.

Les også: Meglerhus har tapt 300 millioner på tre år

Mer robuste

Da Norges Bank nylig slo fast at norske banker er blitt mer robuste, var sentralbankens begrunnelse at bankene har holdt tilbake overskudd og styrket egenkapitaldekningen.

Også Valseth legger vekt på dette når sier at aksjonærer i DNB kan sove godt om natten.

I tillegg trekker hun fram at norsk økonomi går bra og at myndighetene vil trå reddende til, dersom det skulle bli vanskelige tider for Norges største forretningsbank.

Les også: Vi shopper på oss rentehopp

– Stabile forhold

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) sier han merker seg at Moody's trekker fram stabile forhold i norsk økonomi som positivt for DNB, i tillegg til styrking av kapital- og likviditetsbuffere.

– Det viktigste norske myndigheter kan gjøre for norske banker er å holde orden i norsk økonomi og ha et regelverk som sikrer stabilitet i finansmarkedet, herunder gode regler om kapital- og likviditetskrav, sier Johnsen.

Les også: Renten er for lav i Norge nå

– Ett hakk ned

I sin begrunnelse for å nedgradere DNB et hakk, trekker Moody's blant annet fram DNBs avhengighet av penger hentet i det internasjonale markedet. Byrået betegner DNBs fremtidsutsikter som stabile.

– Vi er ikke enig i de begrunnelsene Moody's gir. Hovedbegrunnelsen er at DNB er veldig avhengig av internasjonale finansmarkeder for å hente inn penger. Men vi har vist at vi har veldig god tilgang til å låne penger fra alle de store markedene i verden, både i Europa, USA, Japan og Australia, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB til NTB.

Han sier også at DNB har vist god kontroll over porteføljen, både i shipping og næringseiendom. – De siste 10 årene har tapene i shipping vært lave i DNB, sier Midteide.

Også svenske banker

Også svenske finanshus er blitt nedgradert av Moody's, blant dem to banker med filialer i Norge, Nordea og Handelsbanken. Begge har fått nedgradert sin kredittverdighet med ett hakk.

Sveriges finansminister Anders Borg sier til TT at han ikke er engstelig for at nedgraderingen vil få store virkninger. Også han trekker fram at nedgraderingen skjer i en bred gjennomgang av europeiske banker og fra et toppnivå.

– Jeg syns ikke man skal dramatisere dette. Sverige har et veldig stabilt banksystem og Nordea og Handelsbanken har tilhørt de absolutt sterkeste bankene i Europa, sier han.

Les flere økonominyheter

Privatøkonomi
Populært