Meny

Sur stemning etter forhandlingsbrudd

Leder av Politiets Fellesforbund Arne Johannessen, Anders Folkestad, leder av Unio, og Mimi Bjerkestrand, leder for Utdanningsforbundet på Klingenberg Kino under Streikestart for UNIO. Meklingen for de statsansatte har brutt sammen og rundt 10.000 arbeidstakere er i streik. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tonen mellom partene i lønnsoppgjøret for stats- og kommuneansatte surnet merkbart torsdag, etter gjensidige beskyldninger om hvem som hadde utløst bruddet.

Fagorganisasjonen Unio ble kraftig provosert av påstander fra administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) om at de statsansatte sa nei til lønnstillegg på inntil 20.000 kroner og dermed innledet den første streiken i statlig sektor på 28 år.

Aasrud sier seg skuffet og overrasket. Hun viser blant annet til gjeldskrisen i Europa og mener at hovedsammenslutningene ikke har tatt alvoret inn over seg.

Steikeleder i Unio, politiforbundets Arne Johannessen, er opprørt.

– Fakta er at kun en håndfull personer ville ha fått et slikt tillegg. Rundt 100.000 ansatte i staten ville ha fått mellom 9.000 og 10.500 kroner. Regjeringen avspiser oss med dårligere lønnsvekst enn i privat sektor, sa Johannessen.

Les også: Nå streiker 25.000 nordmenn

Unio nøler

Unio tok ut 5.700 medlemmer i første fase, og har ennå ikke meldt inn noen opptrapping. Organisasjonen samler blant annet prester, politi, sykepleiere og forskere. I sistnevnte kategori hører meteorologene hjemme, og TV hadde torsdag store, grå flekker uten vær og temperatur som følge av streiken.

Selv om LO-forbundene var noe mer unnvikende i sin kritikk av regjeringen, var det tydelig at partene gravde seg ned og forberedte seg på en langvarig streik. Fagforbundets leder Jan Davidsen fortalte om stor entusiasme og betydelig streikeglede rundt om i kommunene.

For riktig å vise at Fagforbundet mener alvor, varslet Davidsen opptrapping med nye 15.000 medlemmer fra arbeidstidens start tirsdag over pinse. Da vil forbundet ha drøyt 24.000 aksjonister rundt om i det ganske land.

Og da vil streiken virkelig begynne å bite. Forbundet tar ut medlemmer i barnehager, skoler, SFO, idrettsanlegg og svømmehaller.

YS dobler sitt uttak til vel 900 medlemmer fra samme dato.

Les også: Viser bare halve værmeldingen

– Godt nok

Statsminister Jens Stoltenberg kritiserte også organisasjonene for å komme med urimelige krav. Han sa at statens tilbud lå på rundt 4 prosent og mente det var godt nok.

– Vi må sette noen grenser for å unngå å sette de gode resultatene i norsk økonomi over styr, sa statsministeren til TV 2.

Nær sagt som vanlig tar forhandlingene i Oslo kommune, som er et eget forhandlingsområde, lengre tid enn for staten og kommunene ellers i landet. Etter trekvart døgn på overtid tok partene pause ved 20-tiden torsdag og fortsetter fredag klokken 14.

Mekler Geir Engebretsen, til daglig sorenskriver ved Oslo tingrett, så ingen stor dramatikk ved at forhandlingene trekker ut. Han valgte å se det positive i at partene fant grunnlag for fortsatt dialog. Han understreket likevel at streikespørsmålet er helt åpent.

– Det er dialog, og dermed ikke streik. Men det er foreløpig heller ingen løsning, sa Engebretsen da partene tok kvelden. Mekleren utelukker ikke at pinsen kan bli tatt i bruk hvis heller ikke rundene fredag bringer noen avklaring.

Uansett vil første aktuelle streikedag i Oslo bli tirsdag over pinse.

Les også: Slipper ut av fengsel på grunn av streik

Les alt om streiken

Les flere nyheter

Populært