Riksmekleren: – Seig jobbing

Torsdag kveld var det meklingsinnspurt i årets lønnsoppgjør for de stats- og kommuneansatte. Riksmekler Kari Gjesteby meldte tidlig onsdag kveld om god stemning i lokalene – Ingen har gått hjem ennå. Dersom partene ikke kommer til enighet, blir det streik fra klokken 6 torsdag 24. mai
Torsdag kveld var det meklingsinnspurt i årets lønnsoppgjør for de stats- og kommuneansatte. Riksmekler Kari Gjesteby meldte tidlig onsdag kveld om god stemning i lokalene – Ingen har gått hjem ennå. Dersom partene ikke kommer til enighet, blir det streik fra klokken 6 torsdag 24. mai

Riksmekler Kari Gjesteby loser partene i lønnsoppgjøret i stat og kommune gjennom tema etter tema, men det var ved 21-tiden onsdag langt fram til noen løsning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjesteby betegnet prosessen som «seig jobbing» og sa at alle temaer var oppe. Ingenting tydet på at fristen ved midnatt ville holde, uten at det i seg selv skapte noen dramatikk. De store oppgjørene tar gjerne nattetimene i bruk.

Riksmekleren sa at oppgjøret både dreier seg om penger og prinsipper, og at de sistnevnte alltid har en tendens til å koste en del. Detaljer om krav og tilbud ville hun ikke kommentere.

Gjesteby synes ikke de økonomiske problemene rundt om i Europa og Norges stilling som en øy i et hav av gjeldskrise preget partene.

– Vi har litt over 50 meklinger innmeldt, og 20 er unnagjort. Det er ikke noe merkbart moderasjonspreg over oppgjørene i år. De er til forveksling like andre år, sier hun.

Les også: Frustrerte bønder varsler flere markeringer

Staten først

Oppgjøret omfatter rundt 600.000 ansatte i offentlig sektor. Gjesteby selv mekler i statsoppgjøret, som normalt må falle på plass før det blir en løsning for kommunesektoren.

Oslo kommune er et eget forhandlingsområde som først begynner innspurten torsdag.

Dersom det ikke blir noen enighet i løpet av natten, blir 25.000 ansatte i 14 kommuner over hele landet tatt ut i første runde. Det er blant annet skoleverket, barnehager, sykehjem, politiet og værvarslingen som først vil merke streiken fra torsdag.

Unio – som blant annet organiserer lærere og førskolelærere – har tatt ut 8.500 ansatte ved 459 virksomheter i 14 kommuner. Blant dem er Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim. Her vil en rekke skoler og barnehager holde stengt dersom det blir streik.

LOs største forbund i offentlig sektor, Fagforbundet, har tatt ut ansatte i så å si alle norske kommuner. I første omgang rammes kommunal administrasjon, parkeringsselskap, renovasjon og havnevesen.

Les også: Nå kan det bli parkeringsvaktstreik

Slår ned bredt

En streik vil berøre tilbudet ved flere sykehjem og innholdet i hjemmetjenestene. Flere departementer, direktorater og offentlige etater vil også bli rammet, i likhet med høyskoler og universiteter.

Et forsinket skatteoppgjør kan bli resultatet av en streik blant de ansatte i Skatteetaten. Cruisetrafikk, øvrig skipsfart og oljeraffineriet på Slagen vil også få problemer fordi ansatte i lostjenesten i Oslofjorden tas ut i streik.

Politiet, værvarslingen på Vestlandet, Tollvesenet og Kriminalomsorgen vil også rammes, blant annet ved at innsatte ved Bjørgvin fengsel må flyttes til andre fengsler.

LO, Unio og YS krever et automatisk lønnsopprykk for arbeidstakere som har vært i foreldrepermisjon i minst seks måneder. Kravet presenteres som et likelønnstiltak fordi kvinner tar lengst permisjon.

Krav om lønnet permisjon for nødvendig omsorg til nær familie, er også spilt inn i meklingen. Det er også fremmet krav om å øke antallet dager med tjenestefri for statsansatte over 62 år, fra dagens åtte til ti. Unio-sjef Anders Folkestad vil ikke kommentere enkeltheter i meklingen, men sier til NTB at rammen og totaliteten i oppgjøret vil avgjøre om det blir streik eller ikke. Organisasjonene har krevd en økonomisk ramme på rundt 4 prosent. Det er om lag det samme som den reelle rammen vil bli for frontfaget etter lokale forhandlinger.

Les flere nyheter

Personvernpolicy