Oljefondet vil ha mer fart og spenning, og blir medeier i Formel 1-sirkuset.
Det norske oljefondet, som offisielt går under navnet Statens pensjonsfond utland, er i dag investert i eienandeler verden over som er verdt mer 3400 milliarder
Våre felles sparepenger har blant annet sikret oss solide eierandeler i selskaper som teknologigiganten Apple og oljegigantene Shell, Exxon Mobil og BP. Handlegaten Regent Street i London og erværdige bygninger langs Champs Elyses i Paris er også på listen over fondets 13.000 ulike eierposter i selskaper, obligasjonslån og eiendommer over hele
Superraske biler
Et av fondets aller siste oppkjøp må også kunne sies å være av den mer spektakulære sorten. Ifølge Financial Times har forvalterne i Norges Bank Investment Management besluttet å bruke 300 millioner dollar, tilsvarende nærmere 1,8 milliarder kroner, på å kjøpe en eierandel i selskapet som sitter på rettighetene til på det ypperste innen bilsport; Formel 1-sirkuset.
Ifølge avisen er det oppkjøpsfondet CVC som har solgt aksjene i Formula One til oljefondet. Formula One skal etter planen børsnoteres i Singapore denne sommeren.
Nå har oljefondet sikret seg i overkant av fire prosent av aksjene i forkant av børsnoteringen.
Les også: Oljefondet tapte 10 milliarder på etikk
Halv milliard seere
Formula One sitter på medierettighetene til de rundt 20 årlige Grand Prix-løpene i Formel 1-sirkuset. Formel 1 er den ypperste racingklassen som er organisert innen Fédération Internationale de l'Automobile (FIA). Bilene er regnet for å være de raskeste i verden og kan nå hastigheter på opp mot 360 kilometer i timen. Løpene har over 500 millioner seere, ifølge Reuters.
I tillegg til oljefondet skal den amerikanske fondsgiganten Blackrock ha investert nærmere 200 millioner dollar i selskapet, mens forvaltningsselskapet Waddel & Reed har kjøpt aksjer for mer en 1,1 milliard dollar.
Les også: Oljefondet investerer i atomvåpen
Gir kredibilitet
Salgene verdsetter Formula One-selskapet til til 7,2 milliarder dollar.
- Salgene gjør at man får reist litt kapital, som kanskje er nødvendig, og det gir børsnoteringen litt mer kredibilitet dersom velkjente investeringsmiljø kommer ombord før noteringen, sier Peter Elston i Aberdeen Asset Management til Reuters.
De amerikanske meglerkjempene Morgan Stanley og Goldman Sachs er tilretteleggere for børsnoteringen, som kan bli den største i Singapore siden begynnelsen på fjoråret.
Les også:
- Oljefondet kan være tomt i 2060
Knytter Oljefondet til etnisk rensing
Oljefondet investerer mindre i Europa