Meny

Satser 1,8 mrd på svidd gummi

Oljefondet blir medeier i selskapet som sitter på rettighetene til Formel 1-sirkuset. Foto: STRINGER:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljefondet vil ha mer fart og spenning, og blir medeier i Formel 1-sirkuset.

Det norske oljefondet, som offisielt går under navnet Statens pensjonsfond utland, er i dag investert i eienandeler verden over som er verdt mer 3400 milliarder

Våre felles sparepenger har blant annet sikret oss solide eierandeler i selskaper som teknologigiganten Apple og oljegigantene Shell, Exxon Mobil og BP. Handlegaten Regent Street i London og erværdige bygninger langs Champs Elyses i Paris er også på listen over fondets 13.000 ulike eierposter i selskaper, obligasjonslån og eiendommer over hele

Superraske biler

Et av fondets aller siste oppkjøp må også kunne sies å være av den mer spektakulære sorten. Ifølge Financial Times har forvalterne i Norges Bank Investment Management besluttet å bruke 300 millioner dollar, tilsvarende nærmere 1,8 milliarder kroner, på å kjøpe en eierandel i selskapet som sitter på rettighetene til på det ypperste innen bilsport; Formel 1-sirkuset.

Ifølge avisen er det oppkjøpsfondet CVC som har solgt aksjene i Formula One til oljefondet. Formula One skal etter planen børsnoteres i Singapore denne sommeren.

Nå har oljefondet sikret seg i overkant av fire prosent av aksjene i forkant av børsnoteringen.

Les også: Oljefondet tapte 10 milliarder på etikk

Halv milliard seere

Formula One sitter på medierettighetene til de rundt 20 årlige Grand Prix-løpene i Formel 1-sirkuset. Formel 1 er den ypperste racingklassen som er organisert innen Fédération Internationale de l'Automobile (FIA). Bilene er regnet for å være de raskeste i verden og kan nå hastigheter på opp mot 360 kilometer i timen. Løpene har over 500 millioner seere, ifølge Reuters.

I tillegg til oljefondet skal den amerikanske fondsgiganten Blackrock ha investert nærmere 200 millioner dollar i selskapet, mens forvaltningsselskapet Waddel & Reed har kjøpt aksjer for mer en 1,1 milliard dollar.

Les også: Oljefondet investerer i atomvåpen

Gir kredibilitet

Salgene verdsetter Formula One-selskapet til til 7,2 milliarder dollar.

- Salgene gjør at man får reist litt kapital, som kanskje er nødvendig, og det gir børsnoteringen litt mer kredibilitet dersom velkjente investeringsmiljø kommer ombord før noteringen, sier Peter Elston i Aberdeen Asset Management til Reuters.

De amerikanske meglerkjempene Morgan Stanley og Goldman Sachs er tilretteleggere for børsnoteringen, som kan bli den største i Singapore siden begynnelsen på fjoråret.

Les også:

- Oljefondet kan være tomt i 2060

Knytter Oljefondet til etnisk rensing

Oljefondet investerer mindre i Europa

Les flere økonominyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært