Solid utvikling i norsk økonomi:

Tallene Europa misunner oss

Utviklingen i norsk økonomi står i sterk kontrast til resten av Europa, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Utviklingen i norsk økonomi står i sterk kontrast til resten av Europa, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

- Det går veldig bra i norsk økonomi. Det er veldig sterk vekst og det står i stor kontrast til resten av Europa, sier sjefanalytiker Erik Bruce.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens store deler av Europa preges av fallende økonomisk aktivitet, skyhøy arbeidsledighet og en gjeldskrise som bare øker i omfang, fortsetter norsk økonomi den bunnsolide utviklingen. Aktiviteten i økonomien økte markert i første kvartal sammenlignet med fjorårets siste kvartal, viser ferske tall for brutto nasjonalproduktet (bnp) som SSB la frem tirsdag.

I første kvartal var veksten i norsk fastlandsøkonomi på 1,1 prosent sammenlignet med forrige kvartal. Dessuten ble veksten i foregående kvartal, da veksten var på 0,8 prosent sammenlignet med kvartalet.

Veksten var også høyere enn ekspertene ventet. Ifølge estimater innhentet av TDN Finans var det ventet en vekst på 0,9 prosent. Dessuten ble veksten i fjorårets fjerde kvartal oppjustert med 0,2 prosentpoeng.

- Bildet er at det går veldig bra i norsk økonomi. Det er veldig sterk vekst og det står i stor kontrast til resten av Europa, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.

Godt over normalvekst

Han trodde på forhånd på en vekst på nettopp 1,1 prosent i kvartalet.

- Vi vokser godt over det som er normalvekst. Grunnen til at vi greier det er at det er veldig sterk vekst i arbeidstilbudet. Sysselsettingen øker jo kraftig med så sterk vekst i økonomien, sier Bruce.

- Hvor lenge kan vi ha en så sterk vekst med så lave renter som vi har?

- Vi tror Norges Bank må begynne å skru opp rentene som følge av at det er sterk forbruksvekst og at det etter hvert kan bli mangel på arbeidskraft i enkelte næringer og press i økonomien. Vi er ikke der enda, men for å være i forkant av en slik utvikling tror vi på en renteøkning i andre halvår.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets trodde på forhånd på en vekst på 0,7 prosent i første kvartal.

- Alt i alt viser tallene er temmelig solid vekst for norsk økonomi i første kvartal som også er underbygget med høy vekst i sysselsettingen, skriver Aamdal i en oppdatering fra meglerhuset tirsdag.

Les også: Ikke vent med restskatten

Han tror i likhet med Bruce i Nordea Markets at den sterke veksten vil kunne føre til at Norges Bank setter opp renten tidligere enn sentralbanken selv har signalisert.

- Justert for kraftproduksjon er utviklingen i norsk fastlands-bnp relativt stabil og solid. Normalt skulle dette føre til normalisering av styringsrenten. Samtidig er nedsiderisikoen stor grunnet forholdene i Europa, kronen sterk og inflasjonen lav. Vi mener dagens tall underbygger at renteoppgangen kan komme tidligere enn Norges Bank har angitt og holder fortsatt på prognosen om oppgang i renten i august i år, skriver Aamdal.

Les også: Tidligere Yara-sjef siktet for korrupsjon

Vokser over hele linjen

Ifølge SSB var det klar vekst i både vare- og tjenesteproduksjonen i Norge i kvartalet.

Vareproduksjonen utenom industrien økte med 4,8 prosent og sto for nærmere halvparten av veksten i bnp i Fastlands-Norge. Utviklingen i bygge- og anleggsvirksomhet ga det sterkeste vekstbidraget, hvor aktiviteten økte videre fra et sterkt nivå i fjerde kvartal ifjor.

Elektrisitetsproduksjonen var også klart høyere i første kvartal 2012 enn i fjerde kvartal ifjor.

- En våt høst og en relativt varm start på vinteren førte til høy fyllingsgrad i vannmagasinene ved inngangen til året og var vedvarende gjennom kvartalet. Elektrisitetsproduksjonen trakk opp fastlands-bnp med 0,2 prosentpoeng, skriver SSB i en melding tirsdag.

I industrien økte aktiviteten med 0,6 prosent fra fjerde kvartal ifjor, etter en vekst på 0,9 prosent de to foregående kvartalene.

- Det var særlig aktiviteten i næringsmiddelindustri, produksjon av maskiner og utstyr, bygging av skip, oljeplattformer og moduler som trakk opp, mens det fortsatt var nedgang blant annet i produksjonen av kjemiske råvarer, skriver SSB i meldingen.

Les også: Facebook stuper på børsen

Husholdningene handler mer

Husholdningskonsumet økte med 1,3 prosent i første kvartal.

- Det var sterk vekst i varekonsumet, og særlig kjøp av matvarer, klær og elektrisitet bidro til økningen. Samlet vokste varekonsumet med 1,9 prosent. Tjenestekonsumet økte moderat med 0,5 prosent, med blant annet vekst i reiselivsrelaterte tjenester som passasjertransport og hotell- og restauranttjenester. Også nordmenns konsum i utlandet bidro positivt til konsumveksten, skriver SSB.

Konsumet i offentlig forvaltning var noe lavere i første kvartal enn i kvartalet før. Nedgangen kommer etter en vekst gjennom hele fjoråret.

Les også:

Norge er delt i to

Enda tøffere for bedriftene som sliter

Frykter full kollaps

Les mer om økonomi i ABC Nyheter

Les flere nyheter

Personvernpolicy