Meny

Bøndene markerte seg med kubjeller i Oslo sentrum

2.200 bønder demonstrerer i Oslo sentrum mot regjeringens tilbud i jordbruksforhandlingene. Foto: Paul Nordal/ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Akkompagnert av taktfaste trommeslag og klang fra hundrevis av kubjeller la drøyt 2.000 bønder fra hele landet mandag ut på sin varslede protestmarsj gjennom Oslo sentrum til Stortinget og Statsministerens kontor.

Politiet dannet fortropp for protesttoget der leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag gikk i spissen med fane.

Bak bondehøvdingen kom organisasjonens styremedlemmer utstyrt med defileringsflagg, og deretter bønder fra samtlige fylker bak sine respektive fylkesfaner og bannere med poengterte slagord.

Arrangørene anslo før avmarsj at 2.200 bønder og sympatisører ville delta i protesttoget mot regjeringens tilbud i jordbruksforhandlingene.

Allerede ved 9-tiden var mange på plass foran Landbrukets hus, som var utgangspunkt for stormarkeringen i hovedstaden.

Fra Troms møtte NTB en delegasjon på tolv bønder som var ankommet tidlig om morgenen for å ta del i demonstrasjonen. Fra Oppland kom flere busslaster med bønder – mange utstyrt med kraftige kubjeller.

- Ap ville kutte halve bondetilbudet

Brunost i Spania

«Grasaat. Ensileringsmiddel for gress og andre fôrvekster», sto det på de store, tomme, gule plastdunkene som effektivt tjente som trommer i protesttoget. Og på bannerne var misnøyen med regjeringens tilbud tydelig:

«Kjære Jens, gi oss i dag muligheten til å produsere ditt daglige brød,» var slagordet på én.

En annen parole hadde følgende budskap: «Dei lagar ikkje brunost i Spania. Ta vare på norsk matproduksjon»

En tredje lød «Regjeringen svikter landbruket.»

Traktorer

I alt var 40-50 traktorer mobilisert for å ta del i markeringen, de fleste kjørt inn fra nabofylkene Østfold, Buskerud, Vestfold, Hedmark og Akershus. Men ingen av doningene fikk lov til å kjøre opp hovedgata Karl Johan til Stortinget. Det godtok bøndene, som ble manet av sine ledere til å legge seg i selen for å få fram budskapet sitt for folket – men passe på at det ble gjort på en positiv måte, med et smil.

Mange av slagordene på bannerne hadde snert, og snerten sneiet først og statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen:

«Regjeringen har det mest i kjeften – og gapet øker, sto det på en av bannerne, signert Norges Bondelag.

Andre, også de signert Bondelaget, var inspirert av fader Shakespeare: « Å være eller ikke være norsk. Regjeringen svarte ikke være».

Les også: To tusen bønder og støttespillere inntar Oslo

Til Stortinget

Etter å varmet opp med appeller, allsang og lettere servering ved Landbrukets hus, marsjerer de frammøtte til Stortinget, der bøndene ikke hadde planlagt å stanse opp, men marsjere sakte forbi, slik at stortingsrepresentanter fra ulike partier kunne komme ut på Løvebakken for å hilse på dem og snakke med bønder fra sine fylker. Ingen appeller ble holdt foran Stortinget.

Les også: Bønder blokkerte Sunnmørspostens trykkeri

Møter landbruksministeren

Fra Stortinget går protestmarsjen til Statsministerens kontor, som etter terroranslaget 22. juli er flyttet til forsvarsministerens kontorer i Glacisgate.

Der vil bøndene møte statssekretær Svein Fjellheim (Ap) ved Statsministerens kontor og landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp). Statsminister Jens Stoltenberg får de ikke møte. Han er i USA.

I tillegg til musikalske innslag, vil bøndene holde appeller foran Statsministerens kontor. Appellantene er bondelagsleder Nils T. Bjørke, Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Vibeke Stjern, Ap-ordfører i Åfjord, Sveinung Svebestad, leder i Norsk Landbrukssamvirke, Lars Iver Wiig, NNN-tillitsvalgt og Espen Siljuåsen, som er bygdepolitisk nestleder i Norges Bygdeungdomslag. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Populært