Bøndene og LO gir hverandre drahjelp

Bondeleder Nils T. Bjørke og LO-forbundet NNN er begge skeptiske til matkjedenes makt. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Bondeleder Nils T. Bjørke og LO-forbundet NNN er begge skeptiske til matkjedenes makt. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Bondeorganisasjonene står side om side med LO i kampen om å begrense de fire store matkjedenes makt. Støtten kan komme godt med i oppgjøret med regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag inntar to tusen aksjonister og 40-50 traktorer hovedstaden for å markere misnøye med tilbudet fra staten i årets jordbruksoppgjør. Dagen etter gir bondeorganisasjonene sin støtte til Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), som går til politisk streik mot matkjedene.

Både bøndene og industriarbeiderne mener de får for lite igjen av pengene som hver og en legger igjen i dagligvarekassene.

– Jeg vil ikke kommentere jordbruksoppgjøret direkte, men generelt kan jeg si at alle som jobber i landbruket må få sin del av inntektsutviklingen. Økonomien i næringen må være så god at produksjonen stiger, sier forbundsleder Jan-Egil Pedersen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund til NTB.

LO-forbundet organiserer rundt 30.000 ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les også: Det er ikke bare Kenneklubben som driver dressurkurs.

Rasende bønder

Spørsmålet om bøndenes inntektsutvikling er brennbart. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fikk kjeft for å ha brukt prosenter og ikke kroner da han kommenterte tilbudet fra staten tidligere denne uka.

– Inntektsveksten har vært på 75 prosent, mens andre grupper ligger på opp mot 30 prosent. Og da har vi i tillegg dekket kostnadsveksten i landbruket, sa statsministeren.

– Løgn og hersketeknikker, fastslo leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Les også: Bøndene stopper maten i protest mot regjeringen.

– Statsministeren må slutte å regne i prosent så lenge bøndene ligger 180.000 kroner bak andre grupper, fortsatte hun.

Også i oppgjøret med matkjedene finner bøndene en viss støtte i statistikken. Dagsavisen kunne før helgen fortelle at bondens betaling for en liter melk kun har økt med et par kroner på 25 år. I samme periode har prisen i butikkene steget med 9 kroner.

Reitangruppen alene hadde 2011 et overskudd før skatt på 2,2 milliarder kroner. Det tilsvarer nøyaktig bøndenes opprinnelige krav i årets jordbruksforhandlinger.

Vil begrense makten

Jan-Egil Pedersen i NNN krever at regjeringen følger opp forslagene fra matkjedeutvalget og innfører en lov om god handelsskikk samt sørger for bedre merking av mat, slik at det tydelig framgår hva den inneholder og hvor den er produsert.

– Vi organiserer ansatte i 2.000 bedrifter, som kun produserer varer til fire kunder. Matkjedene har en makt som er uforholdsmessig stor. Vi har å gjøre med fire lukkede systemer der fire personer bestemmer alt, sier han.

SVs næringspolitiske talsmann Alf E. Holmelid gir LO-forbundet full støtte.

– Vi vil ha eierskapsbegrensninger i dagligvarehandelen. Det er til beste for både bønder og forbrukere, sier han.

Tirsdagens politiske streik arrangeres av en rekke lokale NNN-klubber mellom klokken 13 og 14. Det blir også demonstrasjoner foran Stortinget, hvor Bondelagets leder Nils T. Bjørke er blant appellantene.

De ansatte i næringsmiddelindustrien reagerer på det de mener er økt markedsmakt som fører til dårlige leveringsbetingelser. Pedersen trekker fram kjedenes krav om selv å stå for distribusjon av produkter.

Dagligvarehandelens organisasjon Virke mener på sin side at matkjedeutvalget har vært ensidig opptatt av maktoverføring bakover i verdikjeden.

– Forslagene derfra er ikke vurdert ut fra hva som tjener forbrukeren og konkurransen, hva som gir lav pris og godt utvalg, anfører organisasjonen.

Aksjoner

Tirsdagens politiske streik er altså tematisk beslektet med mandagens storstilte bondeaksjon. Men denne retter seg først og fremst mot regjeringen.

– Vi skal ha en verdig og god markering med et tydelig budskap, understreker leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke.

Bøndene skal først møte opp ved Landbrukets hus fra klokken 10 til 12 for å varme opp med allsang, lettere servering og appeller. Deretter marsjerer de til Stortinget, der bøndene venter at representanter fra ulike partier vil komme ut på Løvebakken.

Fra Stortinget går protestmarsjen til Statsministerens kontor, som etter terroranslaget 22. juli er flyttet til forsvarsministerens kontorer i Glacisgate. Der blir det appeller og musikalske innslag.

Les flere nyheter.

Personvernpolicy