Meny

Kinesisk aktivist blir jusstudent i New York

Chen Guangcheng har utløst en diplomatisk krise mellom USA og Kina. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den blinde, kinesiske menneskerettsaktivisten Chen Guangcheng har reist til USA med familien. Den selvlærte juristen skal blir stipendiat ved jussfakultetet på New York University.
Chen Guangcheng

* Kinesisk menneskerettsaktivist, født i 1971. Ble blind tidlig i barndommen. Han kommer fra provinsen Shandong og er selvlært advokat.

* Fikk i 2005 internasjonal oppmerksomhet for sin kamp mot tvangsaborter og tvangssterilisering av kvinner. Dømt til fire års fengsel.

* I 2006 havnet han på tidsskriftet Times liste over verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker.

* Løslatt fra fengsel i 2010, men ble satt i husarrest. Han har gjentatte ganger rapportert om hvordan han og hans familie har blitt fysisk mishandlet av myndighetene.

* 22. april rømte han fra husarrest og søkte tilflukt på den amerikanske ambassaden i Beijing hvor han oppholdt seg fram til 2. mai.

Chens situasjon har vært en belastning for forholdet mellom USA og Kina helt siden aktivisten søkte tilflukt i USAs ambassade i Beijing, mens utenriksminister Hillary Clinton var på besøk i landet. Men i helgen kom det til en løsning.

Det amerikanske utenriksdepartementet bekreftet lørdag at Chen, kona og hans to barn satt på flyet til USA. De var ventet til Newark-flyplassen utenfor New York lørdag kveld lokal tid.

Ønskes velkommen

– Jeg ser fram til å ta i mot ham og hans familie og samarbeide med ham med studiene, sa Jeromi Cohen, som er en av lederne for instituttet for amerikansk-asiatisk rett på New York-universitetet.

Chen vil være tilknyttet universitetet som stipendiat, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Vi er glad for at denne saken har funnet en løsning, sa Ben Rhodes, som sitter i USAs nasjonale sikkerhetsråd, på vegne av Det hvite hus.

Les også: Fortvilet Chen bønnfalt Kongressen om hjelp

Det statlige, kinesiske nyhetsbyrået Xinhua opplyste at Chen har søkt studievisum til USA, og at det er blitt søkt «via normale kanaler i tråd med loven».

– Tusenvis av tanker surrer rundt i hodet mitt, sa Chen til nyhetsbyrået AP da han var på flyplassen lørdag, fortsatt usikker på om han faktisk fikk lov til å dra. Til sine støttespillere sier han at han håper de forstår at han vil reise til USA.

Håper på forståelse

Chen kom på kant med myndighetene i Kina etter at han avslørte en praksis med tvungen abort og steriliseringer i forbindelse med Kinas ettbarnspolitikk. Han har sittet fengslet i fire år, og siden ble han satt i husarrest. Også familien hans har blitt trakassert av myndighetene på grunn av Chens engasjement.

Den 40 år gamle juristen utløste en diplomatisk krise mellom Kina og USA da han flyktet fra husarrest til den amerikanske ambassaden i Beijing i april.

Han laget en video med et budskap til statsminister Wen Jiabao, der han hevdet han var blitt banket opp.

Han ble overtalt til å forlate ambassaden 2. mai og har siden vært innlagt på et sykehus der han har fått behandling etter å ha brukket den ene foten under flukten fra husarresten.

Chen og hans kone Yuan Weijin har begge sagt i samtaler med amerikanske tjenestemenn at de ønsket å forlate Kina fordi de fryktet for sine liv.

Ifølge venner er de fortsatt engstelige for hva som kan skje med resten av familien som blir igjen i Kina.

Les flere nyheter

Privatøkonomi
Populært