Giske: Alvorlig situasjon for Yara

Næringsminister Trond Giske sier det er alvorlig at to Yara-topper er siktet for korrupsjon. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Næringsminister Trond Giske sier det er alvorlig at to Yara-topper er siktet for korrupsjon. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansdirektør Hallgeir Storvik i Yara ble fredag kveld løslatt av Økokrim. Han er fortsatt siktet i korrupsjonssaken som er under etterforskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi fant det ikke nødvendig å holde ham i arresten over natten. Han er løslatt mot taushetsplikt, men vi utelukker ikke at det kan bli aktuelt med nye avhør senere, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til NTB.

Den andre Yara-toppen som ble pågrepet og siktet fredag, Tor Holba, er fortsatt i politiets varetekt. Djupesland vil ikke gå nærmere inn på hvorfor, men sier avhørene av Holba fortsetter lørdag.

Les også: Yara har avdekket nye «uakseptable utbetalinger»

Ikke straffskyld

Hallgeir Storvik var i avhør villig til å forklare seg i detalj om selskapets økonomiske disposisjoner, opplyser Yara-direktørens advokat Nicolay Skarning.

– Han erklærte seg ikke skyldig i straffbare forhold, men ønsket samtidig Økokrims etterforskning velkommen. Jeg er godt fornøyd med sakens utvikling, sier advokaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skarning har godt håp om at Storviks status om kort tid vil bli endret fra siktet til vitne, men dette vil ikke Økokrim gå god for.

– Jeg har ikke noe ønske om å gå i polemikk med advokaten, sier Djupesland.

Yara ble i mai i fjor siktet for grov korrupsjon etter at selskapet selv varslet om mulige ulovlige utbetalinger i forbindelse med selskapets etablering i Libya og et samarbeid om produksjon og salg av gjødsel i India, skriver Aftenposten.no. Forholdene omfatter også et tidligere Yara-eid selskap i Sveits.

– Poenget med pågripelsen er at de skal avhøres samtidig for å få avkreftet eller bekreftet mistanken, sa førstestatsadvokaten til NTB tidligere på dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Yara siktet av Økokrim

Kursfall

– At Økokrim tar ut to siktelser er et uttrykk for hvor alvorlig saken er. Vi har selvsagt nulltoleranse for korrupsjon i alle selskaper der staten er inne på eiersiden, sier næringsminister Trond Giske (Ap) til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Staten er største aksjonær i Yara, med en eierandel på 36,2 prosent. Ifølge Giske har korrupsjonssaken blitt tatt opp flere ganger i eierdialogen med selskapet. På spørsmål om han har tillit til at Yara-ledelsen har håndtert saken godt nok, svarer han slik:

– Vi vil gjøre opp status når alle forhold er blitt belyst. Det skjer gjennom Økokrims etterforskning og granskingen som selskapet selv har tatt initiativet til.

Fredag falt Yara-aksjen med nærmere 6 prosent.

– Det er dramatisk når to sentrale personer i selskapet siktes av Økokrim. Finansmarkedet hater usikkerhet og reagerer deretter, sier analytiker Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets til NTB.

Hun tror neppe saken får varige følger for verdien av selskapet.

– Korrupsjonssaken har versert siden i fjor, uten å prege kursutviklingen i særlig grad, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Overrasket

Konsernsjef i Yara International Jørgen Ole Haslestad sier han er overrasket over utviklingen.

– Yara har hatt et tett samarbeid med Økokrim i prosessen så langt, og dette vil fortsette også i denne nye fasen. Det er viktig for oss å komme til bunns i denne saken, og vi vil nå avvente Økokrims videre arbeid, sier konsernsjefen i en børsmelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storviks forsvarer, advokat Nicolay Skarning, tror klienten ganske snart vil få sin status endret fra siktet til vitne.

– Han ønsker en etterforskning velkommen, men erklærer seg uskyldig og vil ha en rask endring av status til vitne, sier Skarning til NRK. Han legger til at Storvik selv var en av initiativtakerne til granskingen.

Ekstern gransking

Yara ble i mai i fjor siktet for grov korrupsjon etter at selskapet selv varslet om mulige ulovlige utbetalinger i forbindelse med selskapets etablering i Libya og et samarbeid om produksjon og salg av gjødsel i India, skriver Aftenposten.no. Forholdene omfatter også et tidligere Yara-eid selskapet i Sveits.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Yara har selv initiert en ekstern gransking av forholdene. Granskingen har pågått parallelt med Økokrims etterforskning, under ledelse av Jan Fougner i advokatfirmaet Wiersholm.

– Jeg kan ikke uttale meg offentlig om dette, sier Fougner til NTB. Han vil heller ikke bekrefte eller avkrefte om Storviks og Holbas navn har dukket opp i granskingen.

Men at Fougners gransking har avdekket uregelmessigheter, er det ingen tvil om. Allerede 23. mars sendte Yara ut en pressemelding som sier at det har skjedd «uakseptable utbetalinger» fra det sveitsiske selskapet som den norske gjødselgiganten er involvert i. (©NTB)

Les også: Yara-sjef frykter langvarig uro

Les flere nyheter fra ABC Nyheter