Frykt for pengeflukt og bankkrise rammer markedene

Harde tak på Oslo Børs fredag (Foto: NTB scanpix)
Harde tak på Oslo Børs fredag (Foto: NTB scanpix)

Oslo Børs stupte etter åpning fredag, på linje med børser verden over. – Markedet frykter internasjonal bankkrise, sier sjefanalytiker Erik Bruce.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nedgangen på børsene skyldes frykt og bekymring for at problemene i gresk finanssektor skal smitte over til Spania og føre til at folk løper til bankene og tar ut alle sparepengene sine, også kalt «bank run» blant økonomene. En slik utvikling kan være et første skritt mot en ny internasjonal bank- og finanskrise som heller ikke Norge slipper unna, ifølge sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Capital Markets.

– Det er frykt for at Hellas skal si nei til ytterligere innstramminger, og dermed øke sannsynligheten for at landet går ut av eurosamarbeidet. Da vil dagens innskudd i euro bli konvertert til drakmer og trolig synke kraftig i verdi, sier Bruce til NTB.

Les også: - Fare for boligboble

Derfor vil mange ønske å sikre oppsparte verdier før det er for sent.

Bruce påpeker at anslagsvis 30 prosent av bankinnskuddene i Hellas allerede er tatt ut av kunder som vil begrense sine tap. I Spania ser man at det samme kan være i ferd med å skje der.

Mulig eurokollaps

Oslo Børs åpnet dagen med et fall på rundt 2,3 prosent fredag, da børser internasjonalt falt i tilsvarende størrelsesorden. Fredag formiddag lå hovedindeksen på sitt laveste nivå så langt i år, men tok seg noe opp utover ettermiddagen.

Tokyo-børsens Nikkei 225-indeks falt med 3,25 prosent og endte på 8.611,31 poeng mens den bredere Topix-indeksen gikk ned 2,89 prosent til 725,54 poeng. Aksjekursene på Wall Street-børsen fortsatte nedover for femte handelsdag på rad torsdag, da Dow Jones falt med 1,25 prosent.

Les også: Facebook-notering kan gi dobbelt så mange aksjeeiere

– Vi kan ikke utelukke det verst tenkelige scenariet – at eurosamarbeidet kollapser fullstendig, etter at den greske krisen har smittet over på Spania, Italia og Portugal, og at det verken er nok penger eller vilje til å redde dem. Da vil det bryte ut ordentlig kaos i finansmarkedene igjen, sier Bruce og trekker parallellene så langt tilbake som til depresjonen på 1930-tallet.

– Betydelig risiko

Sjeføkonom Knut-Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets deler Bruces analyse og sier til DN.no at «risikoen for «bank run» er betydelig».

– Nå benektes det stadig av spanske banker og spanske myndigheter at det skal være noe på gang. Det at det må benektes er ikke noe godt tegn, sier han.

Og blir europeisk finanssektor rammet av krise, slipper ikke den norske unna, fordi den må ut av landet for å hente penger. Den norske økonomien er dessuten svært avhengig av at oljeprisen holder seg på et høyt nivå, påpeker Bruce.

Les også: Eiendomsmegler etterforskes for bedrageri

Kollaps i europeisk økonomi vil trolig føre til et kraftig fall i oljeprisen som vil ramme Norge hardt, ifølge Bruce.

– Ikke så dramatisk

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen derimot tviler på at en gresk euro-exit vil by på dramatikk. Hun tror mye av arbeidet med å begrense smitteeffekten allerede er gjort. Ubegrenset likviditet til bankene vil forhindre bankkrise, og mange investorer har allerede gjort tilpasninger og nedskrevet sine verdier, skriver hun i en fersk analyse.

Hun venter en kraftig økning i konkurser hvis Hellas forlater euroen, særlig blant dem som har gjeld i euro. Men eksportbedriftene vil få inntekter i euro, kan betale gjelden i drakmer og få drahjelp av inflasjon til å redusere deler av realgjelden.

Inflasjon vil dessuten bidra til å svekke importen og vri konsumet i retning innenlandsproduserte varer og bedre handelsbalansen over tid, tror hun. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy