Sjeføkonom:– Fare for boligboble

HØYE PRISER: Gjennomsnitts prisen per kvadratmeter i Oslo er nå 42.000 kroner. Foto: NTB scanpix
HØYE PRISER: Gjennomsnitts prisen per kvadratmeter i Oslo er nå 42.000 kroner. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjeføkonom mener det en er risiko for at det norske boligmarkedet rammes av en boligboble, men faren er ikke umiddelbar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En boligboble kjennetegnes ofte av at folk kjøper ukritisk i vill panikk for at prisene skal stige ytterligere. Samtidig blir prisforventningen i markedet selvoppfyllende, forklarer Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea.

– Det er fare for boligboble, men vi er ikke der ennå. Boligprisene drives hovedsakelig av en sterk inntekstvekst, lav rente og høy etterspørsel, samt god tillit til norske økonomien, forteller Juel til ABC Nyheter.

Gjenomsnittsprisen per kvadratmeter i Norge ligger tett opp mot 30.000 kroner, og kvadratmeterprisen i Oslo er i snitt 42.000 kroner, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Tut og kjør!

Juel mener det er grunn til å bekymre seg dersom norske forbrukere plutselig går av skaftet og kjøper uten tanke for at det kan komme en rentestigning.

– Det er ikke bra om nordmenn går rundt og tenker at det ikke kommer en rentestigning, og at Norge alltid klarer seg. Tut og kjør!, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Spår boligprisvekst på ti prosent

Logisk forklaring

Frank Jullum, sjeføkonom i Fokus Bank, mener det ikke er grunn til å frykte boligboble så lenge det er en logisk forklaring på hvorfor boligprisene er høye.

– Dersom boligprisene fortsetter å stige, til tross for en renteheving og uten fortsatt vekst i inntektsnivået, er det grunn til å bekymre seg. Jeg tror det er mer sannsynlig med en korreksjon, sier han og legger til:

– Vi har høye boligpriser nå. Jeg tror at prisene vil komme ned på et normalnivå i løpet av tre år.

Les også: Her vil boligprisene øke mest de neste årene

Oppjusterte forventningene

Denne uken oppjusterte Prognosesenteret prisvekstforventningen fra syv til ti prosent. Steinar Juel i Nordea tror det er riktig å oppjustere forventningene, men tror ti prosent er å ta hardt i.

– Vi hadde et anslag på seks prosent i år, men jeg tror åtte prosent blir mer riktig, sier han.

Jullum mener også prisveksten vil være høyere enn først anslått i år.

Les også: Eiendomsmegler etterforskes for bedrageri

Les flere økonominyheter