Sentralbanksjef:

– Greske bankkunder kan få panikk

En mann tar ut penger fra en minibank i Pireus utenfor den greske hovedstaden Aten. Foto: John Kolesidis (Reuters)
En mann tar ut penger fra en minibank i Pireus utenfor den greske hovedstaden Aten. Foto: John Kolesidis (Reuters)

Hellas' sentralbanksjef frykter at greske bankkunder skal få panikk og tømme kontoene sine for penger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det forteller landets president Karolos Papoulias, som har diskutert situasjonen med sentralbanksjef Giorgos Provopoulos.

– Han informerte meg om at bankene er i en svært vanskelig situasjon, og at banksystemet i øyeblikket er veldig svakt, sier presidenten.

Mandag ble det tatt ut over 700 millioner euro, tilsvarende 5,3 milliarder kroner, fra greske banker. Sentralbanksjefen er redd situasjonen vil forverre seg i løpet av de neste dagene.

– Provopoulos sier det ikke er grunn til panikk, men at det er mye frykt som kan utvikle seg til panikk, heter det i en uttalelse fra Papoulias.

Les også: Ingen billigferie i Hellas

Farvel til euro?

Tidligere har regjeringen i Hellas opplyst at grekerne flyttet 16 milliarder euro ut av landet i løpet av februar. Noe under halvparten av denne summen ble overført til britiske og sveitsiske banker, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Bakgrunnen for at pengene strømmer ut av de greske bankene, er usikkerheten knyttet til landets framtid i eurosonen.

Den vanskelige politiske situasjonen etter valget for halvannen uke siden har ført til nye spekulasjoner om at Hellas kan forlate eurosonen. Hvis det skjer, vil trolig innskuddene i greske banker bli omgjort fra euro til en ny valuta. Deretter er det ventet at den nye valutaen vil synke kraftig i verdi.

Les også: Tror Hellas er på vei ut av eurosonen

Avhengig av hjelp

Stadig flere økonomer tror Hellas kommer til å skifte valuta hvis konflikten med EU tilspisser seg.

Mens flertallet i den greske nasjonalforsamlingen vil avvise avtalene som sikrer landet økonomisk krisehjelp, advarer andre europeiske land om at det ikke blir mer hjelp å få hvis avtalene brytes.

Stanser krisehjelpen opp, er risikoen høy for at både det greske bankvesenet og resten av økonomien kollapser. Da kan den eneste løsningen bli å skifte valuta. På kort sikt vil det trolig forverre den økonomiske krisen, men på lengre sikt kan landet tjene på lavere valutakurs og bedre konkurranseevne.

Les også: Greske velgere straffer regjeringspartiene

Nytt valg

Tirsdag ble det klart at det vil bli holdt nyvalg i Hellas neste måned, siden partiene ikke har klart å enes om grunnlaget for en ny regjering.

– Jeg håper det greske folk vil foreta de riktige valgene for landets beste, sa Evangelos Venizelos, leder for det sosialdemokratiske partiet PASOK.

Meningsmålingene tyder imidlertid ikke på at Venizelos vil bli fornøyd med resultatet av nyvalget. Partiet som ligger an til å vinne, venstreradikale Syriza, avviser fullstendig kriseavtalene med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

– Fare for borgerkrig

Politikere, investorer og økonomer over hele verden følger situasjonen i Hellas med argusøyne, siden de greske problemene kan smitte over på andre kriserammede euroland.

I så fall risikerer hele eurosamarbeidet å kollapse hvis ikke Den europeiske sentralbanken bryter sitt eget regelverk og sprøyter store pengesummer inn i kriselandene.

Vurderingene av hvilke farer som truer hvis eurosonen går i oppløsning, varierer voldsomt. Verden kan bli rammet av en ny internasjonal finanskrise, og den sveitsiske storbanken UBS mener det er fare for statskupp og borgerkrig i europeiske land.

Les også: Her er EU-landet som nesten ikke har gjeld

Andre eksperter mener tvert imot at det er helt nødvendig å bryte opp eurosonen hvis den europeiske økonomien skal komme på fote igjen.

Den norske økonomen Erik Reinert sier i et intervju med Finansavisen at både Spania, Italia og Portugal bør innføre nye valutaer. Han mener det er knallharde sparetiltak og høy arbeidsledighet som kan utgjøre en trussel mot demokratiet i kriserammede euroland.

Les også: - Jeg er bekymret for Europas skjebne


Les flere nyheter

Personvernpolicy