SAS vil ha bonusprogrammene tilbake

SAS ønsker å gjeninnføre bonuspoeng på innenlandsreiser (Foto: NTBscanpix).
SAS ønsker å gjeninnføre bonuspoeng på innenlandsreiser (Foto: NTBscanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

SAS mener flyselskapene må få ha fordelsprogrammer på alle innenriksrutene i hele landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag gir det kriserammede flyselskapet sitt høringssvar til Fornyings- og administrasjonsdepartementet i spørsmålet om det igjen skal bli mulig å nyte godt av et fordelsprogram når man flyr innenriks i Norge.

– Vi tror at konkurransen om kundene kommer til å øke om forbudet oppheves, sier konserndirektør for salg og marked i SAS, Eivind Roald.

Les også: - SAS skal kjøpe fly for 40- 45 milliarder

Låst inne?

Konkurransetilsynet mener bonusprogrammer i luftfarten fungerer negativt for konkurransen, og at de gjør det dyrere for kunden å velge et konkurrerende selskap slik at kundene blir «låst inne» hos sitt opprinnelige selskap. Tilsynet mener dette fører til at pris får mindre betydning, redusert konkurranse og dermed økte priser på flyreiser. Tilsynet mener også at bonusprogram kan gjøre det vanskeligere å etablere seg for nye aktører.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konkurransetilsynet har anbefalt at man tillater fordelsprogram kun på de høyest trafikkerte flyrutene mellom Oslo Gardermoen og byene Trondheim, Bergen og Stavanger, et forslag som nå vurderes av departementet. Dette er SAS sterkt imot.

– SAS mener forbudet må avskaffes i sin helhet og finner anbefalingen om kun tre flystrekninger som lite gjennomtenkt. Det fører til diskriminering av dem som bor i store deler av Norge, fremfor alt i nord, der man er svært avhengig av fly som en sentral del av infrastrukturen, sier Roald.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Taper penger på boligkjøp i utlandet

EU-regler

SAS viser blant annet til at verken Konkurransetilsynet eller andre har kunnet dokumentere at fordelsprogram er til hinder for konkurransen. Selskapet viser også til at EU-regler som Norge er forpliktet til å følge gjennom EØS, er tydelige på at det ikke er lov til å ha et forbud mot fordelsprogram i norsk innenriksluftfart.

Les også: Bøtelegger fotgjengere for teksting

Høringsfristen er onsdag 16. mai, og svarene vil sammen med Konkurransetilsynets rapport danne grunnlaget for vurderingen av om forbudet mot bonusprogrammene bør videreføres som det er, endres eller oppheves. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter