Frp alene om økt oljepengebruk

Finansminister Sigbjørn Johnsen presenterte tirsdag revidert nasjonalbudsjett. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Finansminister Sigbjørn Johnsen presenterte tirsdag revidert nasjonalbudsjett. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som eneste parti på Stortinget åpner Fremskrittspartiet for å øke oljepengebruken i revidert nasjonalbudsjett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi utelukker ikke å bruke noe mer av overskuddet i oljeinntekter enn regjeringen legger opp til. Men det kan godt hende vi legger oss på samme nivå, sier Frps finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til NTB.

I regjeringens forslag til revidert budsjett kommer det fram at skatteinntektene har økt med fem milliarder kroner og at inntektene fra oljesektoren har økt med 27 milliarder kroner.

Les også: Kutter bruken av oljepenger

To tappekraner

– Vi sparer 33 milliarder kroner mer enn planlagt. Noe av dette handlingsrommet burde ha vært brukt til å investere mer i Norge. Det kan vi gjøre selv uten å bryte handlingsregelen for oljepengebruk, fortsetter han.

Budsjettbalansen er bedret med om lag 6 milliarder kroner som følge av høyere skatteinngang og reduserte utgifter. Dette er penger Frp vil vurdere å bruke – først og fremst til veiinvesteringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen vil spare pengene til lav rente i utlandet framfor å bruke dem på investeringer i infrastruktur i Norge. Det mener vi er feil, sier Solvik-Olsen.

Les også: Nå kommer de elektroniske skattekortene

Han går i rette med regjeringens retorikk når det gjelder oljepengebruk.

– Regjeringen beskylder oss for å ha to tappekraner fra oljefondet. Kritikken rammer regjeringen selv. Giskes såkornfond er for eksempel lagt inn på utsiden av statsbudsjettet, slik de rødgrønne tidligere har gitt penger utenom til SAS, Statkraft, DnB, Statoil og Aker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Står alene

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner avviser blankt å bruke mer av oljeformuen.

– Regjeringen gir gass i nedoverbakke. Det store paradokset er at oljepengebruken reduseres samtidig som budsjettet er blitt mer ekspansivt. Faktisk er dette det mest ekspansive budsjettet siden finanskriseåret, sier Sanner til NTB

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Venstre og KrF forholder seg til regjeringens budsjettramme og vil i stedet omprioritere innenfor denne. Arbeiderpartiet merker seg uenigheten på borgerlig side.

– Europeisk økonomi er nå svært usikker. Norsk økonomi trenger derfor trygg, forutsigbar styring som kan bevare arbeidsplassene og skape nye. Jeg vil advare mot fristelsen til å bruke uansvarlig mye oljepenger, slik Frp og Solvik-Olsen tar til orde for, sier Aps finanspolitiske talsmann Torgeir Micaelsen.

Les også: Mer penger til opprydding i regjeringskvartalet

Todeling

Høyre beskylder regjeringen for ikke å gjøre nok for å bremse utviklingen av et todelt norsk næringsliv, der oljesektoren gjør det godt og øvrige bransjer sliter.

Sanner støtter bevilgningene til treforedlingsindustrien og satsingen på såkornfond, men mener regjeringen burde gjøre mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil trappe opp bevilgningene til forskning, forbedre avskrivningsreglene samt satse sterkere på kompetanseheving og opplæring av ansatte, sier han.

Venstres finanspolitiske talskvinne Borghild Tenden mener regjeringen lar en gyllen sjanse gå fra seg. Hun etterlyser satsing på klimatiltak, forskning og fattigdomsbekjempelse.

Heller ikke KrF er tilfreds med regjeringens fattigdomssatsing og savner også midler til rusomsorg i regi av ideelle organisasjoner. Men partiets fremste angrepspunkt er statsministerens løfte om 12.000 nye sykehjemsplasser innen 2015.

– Så langt er det kun bygget 1.000 nye sykehjemsplasser. Dermed synes regjeringen verken å sikre nok sykehjemsplasser eller bedre kvalitet i omsorgen, sier KrFs parlamentariske leder og finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen.

Les også:

- Oljefondet kan være tomt i 2060

IMF forbauset over Norges konkurranseevne


Les flere nyheter