Kutter bruken av oljepenger

Finansminister Sigbjørn Johnsen presenterer revidert nasjonalbudsjett tirsdag formiddag i regjeringskavartalet. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Finansminister Sigbjørn Johnsen presenterer revidert nasjonalbudsjett tirsdag formiddag i regjeringskavartalet. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Regjeringen kutter bruken av oljepenger med seks milliarder kroner i forhold til vedtatt statsbudsjett. Det er 16 milliarder mindre enn handlingsregelen tilsier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for økte inntekter og lavere offentlige utgifter, strammer regjeringen i revidert nasjonalbudsjett inn bruken av oljepenger. Av hensyn til kronekursen og konkurranseutsatt industri, vil de rødgrønne styrke budsjettbalansen i stedet for å bruke mer oljepenger.

I forslaget til revidert nasjonalbudsjett legges det opp til at bruken av oljeinntekter totalt er 116,2 milliarder kroner i 2012. Det er seks milliarder kroner mindre enn det regjeringen la opp til i statsbudsjettet sist høst. Det betyr at det brukes 16 milliarder kroner mindre enn den forventede normalavkastningen i Statens pensjonsfond utland i år, eller den såkalte fireprosentbanen.

Skatteinntektene er justert noe opp i revidert, mens utgiftene til folketrygden er justert noe ned.

Mer ekspansivt

Regjeringen foreslår likevel utgiftsøkninger på noen utvalgte områder. Det er særlig der hvor uforutsette hendelser og behov tilsier det at regjeringen setter av mer penger.

Forslaget til revidert budsjett for 2012 vil framstå som noe mer ekspansivt enn det opprinnelig vedtatte budsjettet, mener regjeringen. Som anslår at budsjettet vil gi en positiv etterspørselsimpuls i år på trekvart prosentenhet.

Lavere vekst

Til tross for internasjonal uro, går norsk økonomi godt. Men regjeringen nedjusterer likevel veksten i fastlandsøkonomien med 0,4 prosentpoeng fra i fjor høst.

Statsbudsjettets utgifter anslås å vokse med 3,1 prosent reelt eller med 26,5 milliarder kroner i år. Utgifter til statlig petroleumsvirksomhet, dagpenger til arbeidsledige og renteutgifter er holdt utenom. Regjeringen anslår den nominelle veksten til 6,2 prosent.

Les også:

Mer penger til opprydding i regjeringskvartalet

- Oljefondet kan være tomt i 2060

IMF forbauset over Norges konkurranseevne


Les flere nyheter

Personvernpolicy