Regjeringen gir nye millioner til brystoperasjoner

SV-leder Audun Lysbakken på landsstyremøtet i SV fredag. Nå lover han 50 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til brystoperasjoner for brystkreftopererte kvinner. Foto: Morten Holm / NTB scanpix
SV-leder Audun Lysbakken på landsstyremøtet i SV fredag. Nå lover han 50 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til brystoperasjoner for brystkreftopererte kvinner. Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Regjeringen bevilger totalt 50 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til brystoperasjoner for brystkreftrammede kvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

evidert nasjonalbudsjett legges fram tirsdag, men allerede mandag opplyste SV-leder og partiets helsepolitiske talsmann Audun Lysbakken til Bergens Tidende at det kommer penger til brystoperasjoner.

Det er helseforetakene som får pengene, og det blir opp til dem å avgjøre hvor det er kapasitet til å gjennomføre operasjonene.

Les også: Fjernet og fikset bryst i en operasjon

Fjerne kø

Selv om det viktigste er å bli frisk av kreftsykdommen, er brystrekonstruksjon viktig for langtidshelse og velvære for mange kvinner, understreker helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

– Vi har dessverre eksempler på at enkelte har måttet vente svært lenge. Det er derfor gledelig at vi nå får på plass et tilbud slik at disse kvinnene slipper å vente så lenge, slik mange har måttet gjøre fram til i dag, sier helseministeren.

– Vi vil nå gjennomføre tiltak for å fjerne køen og redusere ventetid. Regjeringens mål er at langt flere kvinner får nytt bryst med en gang, uten ventetid, fortsetter hun.

Rundt 1.400 kvinner venter på å få nytt bryst. Noen skal få implantat, mens andre skal få rekonstruert sitt eget bryst. Gjennom flere aksjoner har de presset politikerne til å foreta seg noe.

Les også: - Fosterceller beskytter mor mot brystkreft

Treforedling får penger

Ifølge Nationen vil skog- og treforedlingsindustrien bli tilført om lag 150 millioner kroner i ekstra midler. Pengene skal gå til transport, forskning og utvikling.

– Dersom dette er hele redningspakken, redder vi ikke mye norsk skogindustri. Men hvis pengene rettes mot skogen og det i tillegg kommer midler til industrien, ser det bedre ut, sier administrerende direktør Gudbrand Kvaal i Norges Skogeierforbund.

Regjeringen blar også opp 50 millioner kroner til et omstillingsfond etter nedleggelsen av solcellefabrikken til REC i Glomfjord i Meløy kommune i Nordland. Meløy-ordfører Per Swensen (H) fikk vite om pakken på et møte i Kommunaldepartementet mandag, skriver Kommunal Rapport.

Såkornfond

En annen lekkasje fra revidert nasjonalbudsjett kom på søndag. Da fortalte næringsminister Trond Giske (Ap) at inntil seks nye såkornfond skal etableres.

Fondene skal bidra til nyinvesteringer i næringslivet, blant annet ved å hjelpe bedrifter i en oppstart- eller vekstfase. Regjeringen og næringslivet skal hver finansiere halvparten av midlene som stilles til rådighet, potensielt 3 milliarder kroner. Første del av denne investeringen blir lagt fram tirsdag.

Færre oljekroner

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) vil understreke nødvendigheten av nøktern budsjettering når han tirsdag presenterer justeringen av hovedbudsjettet fra høsten før.

Høy oljepris, lav ledighet og vekst i skatteinngangen tilsier at regjeringen – i år som i fjor – vil ligge godt under 4-prosentregelen for oljepengebruk. Og som vanlig blir det nok ekstra bevilgninger til samferdselsformål samt til kommunene i frie midler.

Utgiftene til relokalisering av flere departementer kan også vise seg å måtte justeres i revidert. I hovedbudsjettet fra oktober i fjor ble det satt av 700 millioner kroner til ulike terror-relaterte formål, halvparten til Justis- og beredskapsdepartementet.

Justis og arbeid

Justis- og politisektoren kan også vente seg nye midler som svar på hullene i terrorberedskapen som ble avdekket 22. juli i fjor. Helse og arbeidsliv er ellers områder som gjerne får påplussinger. Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) ba så sent som i april om penger til bedrifter som ansetter unge som faller utenfor arbeidsmarkedet. Ifølge NRK blir det også satt av friske midler til en økning av antallet studieplasser, samt til videre styrking av barnevernet

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy