Norges Bank frykter gjelden til nordmenn

BEKYMRET: Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen er bekymret for gjeldsveksten til norske husholdninger. Foto: NTB scanpix
BEKYMRET: Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen er bekymret for gjeldsveksten til norske husholdninger. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økende gjeld hos norske husholdninger kan ramme bankene på en negativ måte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utviklingen i boligmarkedet og fortsatt økning i husholdningenes gjeldsbelastning kan på lengre sikt representere en risiko for finansiell stabilitet, skriver Norges Bank i en pressemelding i forbindelse med rapporten «Finansiell Stabilitet».

– Husholdninger som har en høy gjeld, vil være sårbare dersom en inntekt faller bort eller renten stiger. Har man en høy gjeldsbelastning, vil det være vanskeligere å betjene lånet når renten øker, forklarer direktør i Norges Bank Ingvild Svendsen til ABC Nyheter.

Les også: Pengene krymper i banken

Skyldes boligprisveksten

Hun forklarer at en økende boligprisvekst er en av årsakene til at stadig flere husholdninger får mer gjeld.

– Dersom mange husholdninger må stramme inn på annet forbruk for å kunne betjene gjelden, kan dette gå utover foretakene. Og bankene har store lån til foretakene. Dermed kan også bankene og det finansielle systemet rammes, sier Svendsen.

Les også: Norges Bank holder renten fast

Strengere lånepraksis

For å hindre at dette skjer mener Norges Bank det er viktig at bankene er strenge i forhold til utlånspraksisen.

– Vi ønsker at bankene skal bygge opp en mer solid egenkapital, og i tillegg være stramme inn på utlånspraksisen etter Finanstilsynets retningslinjer, sier Svendsen.

Les også: Vi shopper på oss rentehopp

Les flere økonominyheter