Norges Bank frykter gjelden til nordmenn

BEKYMRET: Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen er bekymret for gjeldsveksten til norske husholdninger. Foto: NTB scanpix
BEKYMRET: Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen er bekymret for gjeldsveksten til norske husholdninger. Foto: NTB scanpix

Økende gjeld hos norske husholdninger kan ramme bankene på en negativ måte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utviklingen i boligmarkedet og fortsatt økning i husholdningenes gjeldsbelastning kan på lengre sikt representere en risiko for finansiell stabilitet, skriver Norges Bank i en pressemelding i forbindelse med rapporten «Finansiell Stabilitet».

– Husholdninger som har en høy gjeld, vil være sårbare dersom en inntekt faller bort eller renten stiger. Har man en høy gjeldsbelastning, vil det være vanskeligere å betjene lånet når renten øker, forklarer direktør i Norges Bank Ingvild Svendsen til ABC Nyheter.

Les også: Pengene krymper i banken

Skyldes boligprisveksten

Hun forklarer at en økende boligprisvekst er en av årsakene til at stadig flere husholdninger får mer gjeld.

– Dersom mange husholdninger må stramme inn på annet forbruk for å kunne betjene gjelden, kan dette gå utover foretakene. Og bankene har store lån til foretakene. Dermed kan også bankene og det finansielle systemet rammes, sier Svendsen.

Les også: Norges Bank holder renten fast

Strengere lånepraksis

For å hindre at dette skjer mener Norges Bank det er viktig at bankene er strenge i forhold til utlånspraksisen.

– Vi ønsker at bankene skal bygge opp en mer solid egenkapital, og i tillegg være stramme inn på utlånspraksisen etter Finanstilsynets retningslinjer, sier Svendsen.

Les også: Vi shopper på oss rentehopp

Les flere økonominyheter

Personvernpolicy