Frustrerte bønder aksjonerer

AKSJONERER: Sinte bønder stengte søndag E 39 med traktorer på Krossmoen ved Helleland sør i Rogaland. Det ble etter hvert lange køer på stedet. Det ble delt ut egg og flygeblader i protest mot statens tilbud i årets jordbruksoppgjør. (Foto: NTB scanpix)
AKSJONERER: Sinte bønder stengte søndag E 39 med traktorer på Krossmoen ved Helleland sør i Rogaland. Det ble etter hvert lange køer på stedet. Det ble delt ut egg og flygeblader i protest mot statens tilbud i årets jordbruksoppgjør. (Foto: NTB scanpix)

Bøndenes aksjoner rundt om i landet søndag i protest mot statens tilbud i jordbruksoppgjøret var bare en forsmak på det som kan komme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Gudbrandsdalen nord for Vinstra deltok 60 traktorer i kolonnekjøring på E6 og i Rogaland ble E39 stengt ved Helleland i en traktoraksjon søndag ettermiddag.

Flere steder rundt om i landet ble det hengt opp bannere eller sprayet slagord på hengere og traktoregg med budskap som «Nok er nok», «Skambud fra Jens», «Vi vil gjerne produsere mer mat, men ikke på dugnad» og «Regjeringa sviker bygda».

Frustrasjon

– Dette er spontane, lokale aksjoner som kommer som en følge av den store frustrasjonen bønder landet rundt opplever fordi regjeringen ikke følger opp målene i landbruksmeldingen. De store samordnede aksjonene har ikke startet ennå, men det kommer, sier leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag til NTB.

– Dette er satt i gang av enkeltbønder, og jeg skjønner godt utålmodigheten. I dagene fremover vil vi samordne aksjoner mellom Bondelaget og oss, for her står hele jordbruket samlet, sier leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag til NTB.

Bakgrunn: Bondeorganisasjonene bryter i årets jordbruksoppgjør

De vil ikke røpe hva som kan komme, men understreker at bøndenes frustrasjoner vil bli lagt merke til – over hele landet.

– Alle som spiser mat vil bli berørt. Men overraskelsesmomentet er jo en del av aksjonene, sier Furuberg.

Stortinget

De to bondeorganisasjonene valgte lørdag historisk å ikke innlede forhandlinger med staten om årets jordbruksoppgjør. Avstanden var 1,6 milliarder kroner mellom statens tilbud og organisasjonenes krav. Det ble for mye å gape over.

Nå går statens tilbud direkte til Stortinget for behandling og vedtak.

– Det klare målet i meldingen om å øke norsk matproduksjon er ikke i nærheten av å bli innfridd. Dette kan vi ikke være med på, sa Furuberg da bruddet var et faktum, mens Bjørke omtalte situasjonen rundt om i landet som dramatisk.

– Det trengs klare signaler om at landbruksmeldingen blir tatt på alvor, sa han.

Les også: - Meget dramatisk brudd

Brudd med Brekk

Dette er første gang en Senterparti-landbruksminister opplever et samtidig brudd fra begge organisasjonene.

Sp-leder Liv Signe Navarsete sier til Nationen at eventuell kritikk ikke må rettes mot Brekk, men mot en samlet regjering.

Småbrukarlagsleder Furuberg har selv mange år bak seg som ledende politiker i Senterpartiet.

– Et parti må stå for det de selv mener, sier hun om Navarsetes kommentar.

Les også: Bøndene brøt med Brekk

Ikke lenger historisk

Nationens konstituerte politiske redaktør Kato Nykvist skriver i en kommentar at når Brekk lørdag omtalte statens tilbud som «historisk godt», så er Senterpartiet på kollisjonskurs med sine kjernevelgere, som åpenbart ikke var av samme oppfatning.

«Det kan få dramatiske konsekvenser for partiet å gå videre på denne retorikken. Hvis Sp fortsatt vil være bøndenes parti, må Sp ta parti for bøndene. Da kan ikke landbruksministeren rakke ned på bøndenes vurderingsevne», skriver han.

Søndag gikk Brekk bort fra å omtale tilbudet som historisk.

– Jeg kunne brukt andre adjektiver, sa han til NRK.

Les også:

Bondekravet vil koste oss 33 øre dagen

Bøndene krever 2,2 milliarder i jordbruksoppgjøret


Les flere nyheter

Personvernpolicy