- Det er ikke til å forstå

SKJØNNER LITE: Petter Haas Brubakk i NHO mener det er hoderystende at eierne må betale mer i skatt enn det bedriften har i overskudd. (Foto: NTB scanpix)
SKJØNNER LITE: Petter Haas Brubakk i NHO mener det er hoderystende at eierne må betale mer i skatt enn det bedriften har i overskudd. (Foto: NTB scanpix)

Formuesskatten tapper over 20.000 norske bedrifter for kapital, ifølge en fersk rapport fra NHO. Bedriftseiere må ta ut utbytte for å betale skatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

21.000 bedriftseiere betaler en formuesskatt som er høyere enn samlet årsresultat i bedriften. Det viser en ny rapport fra NHO og Norges Rederiforbund. Det er første gang noen har gått inn og analysert hvilke konsekvenser formuesskatten har for investeringsevnen i bedriftene, skriver Nationen.

– Det er ikke til å forstå at eierne må betale mer i skatt enn det bedriften har i overskudd, bare fordi de eier produksjonsmidler som gir grunnlag for arbeidsplasser. Det er formuesskatten på sitt verste, sier næringspolitisk direktør i NHO, Petter Brubakk, om funnene i rapporten.

Les også: Mener rikinger bør skatte 90 prosent

Formuesskatten er en privat skatt og blir betalt av eierne uavhengig av den økonomiske tilstanden i selskapet. Staten får årlig inn om lag 14 milliarder totalt fra formuesskatten.

– Det er penger som bedriftseierne heller burde bruke på investeringer, sier NHO.

Ifølge rapporten har de 21.000 bedriftseierne 81.000 ansatte over hele landet.

– Både små og store bedrifter over hele landet blir rammet. Distriktsbasert næringsliv er i stor grad eid av private, og det er bare det privateide næringslivet som betaler formuesskatt, sier Brubakk.

Les også:

- Fjern formueskatten, øk skatten på boliger

Vil ha makslønn på 1,5 millioner

Derfor skal du gi barna ukelønn

Les flere nyheter

Personvernpolicy