Oppfordring til kvinner som jobber deltid:

- Send regningen til mannen

Den nye folketrygden har gjort at det er blitt enda mer ugunstig å velge deltid, og at redusert innsats i arbeidslivet i peridoer vil kunne gi adskillig slankere pung den dagen pensjonsutbetalingene kommer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Den nye folketrygden har gjort at det er blitt enda mer ugunstig å velge deltid, og at redusert innsats i arbeidslivet i peridoer vil kunne gi adskillig slankere pung den dagen pensjonsutbetalingene kommer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

- Hvis du jobber deltid for familien, bør partneren din betale, sier forbrukerøkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storebrands forbrukerøkonom Knut Dyre Haug mener alle kvinner som dropper full stilling til fordel for familien bør regne ut hvor mye de taper i pensjon, og be partneren gjøre opp regningen, skriver Dagens Næringsliv. For hver krone i inntekt opp til maksgrensen på cirka 560.000 kroner hvert eneste år, bygges det opp 18,1 prosent til pensjonsformuen din i folketrygden.

- Kvinner som jobber redusert eller er hjemme, bør klistre regningen for jobben de gjør opp på kjøleskapet. Det er et enkelt regnestykke. Du taper 18,1 prosent av hver krone du ikke tjener, sier Dyre Haug til DN.

Den nye folketrygden har gjort at det er blitt enda mer ugunstig å velge deltid, og at redusert innsats i arbeidslivet i peridoer vil kunne gi adskillig slankere pung den dagen pensjonsutbetalingene kommer.

Liv og lære

Knut Dyre Haug. Foto: Storebrand.Knut Dyre Haug. Foto: Storebrand.

Og forbrukerøkonomen lever som han lærer. Dyre Haugs ektefelle Hilde har selv jobbet deltid og tatt hovedansvaret hjemme.

For at Hilde skal få full pensjonsopptjening setter Knut hver måned 3000 kroner av sin inntekt i et pensjonsfond i hennes navn. Selv om sparebeløpet har variert har paret praktisert ordningen i 20 år.

– Hennes inntektstap er cirka 10.000 kroner i måneden For å kompensere bortfall av pensjon må hun, i tillegg til det som står fra tidligere sparing, ha en drøy million på dette fondet, sier Dyre Haug til Dagens Næringsliv.

Oppgavene hjemme må uansett gjøres, påpeker paret, og legger til at det er flere måter å løse dette på.

– Noen velger jo au pair i stedet. Det koster vel omtrent det samme hver måned, sier Hilde Dyre Haug til avisen.

Les også: Lønner det seg å ta ut pensjon tidlig eller vente?

- Bør sjekke litt før de begynner å drømme

- Du kan gå på en økonomisk smell

Les mer:

Varsler prishopp i bomring

Mener rikinger bør skatte 90 prosent

Les mer om økonomi

Personvernpolicy