Telenor gir ikke opp India

Næringsminister Trond Giske (Ap) utelukker ikke nye møter i India dersom Telenor ikke lykkes i å få endret forslaget til regler for auksjoner av mobillisenser. Foto: Erlend Aas/ NTB scanpix.
Næringsminister Trond Giske (Ap) utelukker ikke nye møter i India dersom Telenor ikke lykkes i å få endret forslaget til regler for auksjoner av mobillisenser. Foto: Erlend Aas/ NTB scanpix.

Telenor skriver ned verdiene av virksomheten i India, men gir ikke opp kampen om mobilmarkedet i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tvert imot er det et stort element av press i beslutningen som ble kunngjort mandag. Håpet er nemlig å påvirke indiske myndigheter til å lempe på reglene for auksjoner av mobillisenser.

– Reglene vil gjøre det vanskelig for oss å delta i auksjonen. Vi ønsker å sende et klart signal om at de må lempes på, sier kommunikasjonssjef Tor Odland i Telenor Group til NTB.

– Ikke slutten

Telenor tar et tap på 3,9 milliarder kroner i første kvartal når selskapet nå skriver ned gjenværende verdier av egen virksomhet i India.

– Dette er ikke slutten for Telenor i India. Vi har 40 millioner kunder og en markedsandel på 5 prosent, sier Odland.

Les også: - Umulig for oss å fortsette drift her

Indisk høyesterett kansellerte i februar mobillisensene til Uninor, som Telenor eier sammen med indiske Unitech. Disse lisensene skal ut på auksjon på nytt og forslaget til regler for auksjonen er utarbeidet av det indiske motstykket til Post- og teletilsynet. Forslaget er nå til behandling av det indiske telekomdepartementet, som skal fatte en endelig avgjørelse innen 24. mai.

Telenor håper å få endret reglene til sin fordel innen den tid. I Oslo følger næringsminister Trond Giske (Ap) nøye med på utviklingen.

– Vi har møtt finansministeren, og den indiske regjeringen kjenner godt våre argumenter. Ikke bare vil en annen måte å gjennomføre auksjonen på ivareta utenlandske investorer i landet. Vi har også argumentert for at det vil være bra for indiske mobilkunder om det er bred konkurranse, sier Giske til NTB.

Les også: Telenor går i strupen på India-partneren

Nye besøk

Han utelukker ikke at det kan bli aktuelt med flere møter dersom Telenor eller den norske ambassaden i New Delhi ønsker det.

– Men det vil bare skje dersom det er hensiktsmessig, sier Giske.

Han påpeker at dommen i indisk høyesterett retter seg mot selskapene, og at Telenor har investert i god tro etter at Uninor fikk lisensene på samme måte som slike tildelinger har vært gjort i mange år tidligere.

Les også: Fullt brudd i India for Telenor

De første handlene på Oslo Børs mandag formiddag sendte Telenor-aksjen opp 2,7 prosent etter nyheten om nedskrivningene i India. Ved stengetid var aksjen steget med hele 5,2 prosent.

Den norske telekomgiganten eier drøyt 67 prosent av den indiske mobiloperatøren Uninor. Dommen fra indisk høyesterett innebar at selskapet mistet 22 lisenser til å drive mobilnett for 36 millioner kunder. Kanselleringen kom på grunn av underprising og fusk da lisensene ble tildelt. Tildelingen skjedde før Telenor gikk inn i selskapet.

Telenor har allerede skrevet ned verdier for 4,2 milliarder knyttet til virksomheten i India. Dette tapet ble tatt i fjerde kvartal 2011.

Les også: Telenor frykter skrekkscenario i India

– Snart ute

Telekomanalytiker Espen Torgersen i Carnegie mener nedskrivningen mandag øker sannsynligheten for at Telenor forlater India for godt, selv om selskapet benekter dette.

– Blir denne anbefalingen endelig vedtatt blir det umulig for Telenor å bli værende i India. Da er det takk og adjø, sier Torgersen til E24.no.

Han mener det vil være positivt for aksjonærene i Telenor om India-satsingen ble avsluttet en gang for alle.

– Skulle Telenor nå endelig forlate India vil det være veldig godt nytt for aksjonærene. Da er det bare å sprette champagnen.

Les mer om saken:

Indias IT-statsråd sier Telenor er uten skyld

Nye India-lisenser kan koste Telenor 12 milliarder

Telenor kan bli tvunget til å bli i India


Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden